Космически кораб пада към Земята

Космически кораб пада към Земята | StandartNews.com

Загубен е контролът над товарния кораб "Прогрес", който започна да пада към Земята, предаде АФП.

"Той започна да пада", потвърди отговорно лице от руския космически комплекс, пожелал анонимност. И добави, че са започнали напълно неконтролируеми реакции.

ТАСС информира, че специалисти на Центъра за управление на полетите в Подмосковието /ЦУП/ след пауза ще извършат още най-малко три опита да поемат управлението на товарния кораб "Прогрес М-27М", който, според тях продължава неконтролируемо да се върти около оста си.

Tоварният космически кораб "Прогрес М-27М" излетя във вторник от космодрума Байконур. Веднага след отделянето на кораба от ракетата-носител "Союз-2.1а" започнаха да постъпват съобщения за неотворени антени на системата "Курс". След това бе установено, че космическият кораб се намира на неразчетна орбита. По-късно бе установено, че той се върти неконтролируемо около оста си. Ако с космическия кораб "Прогрес" не бъде установена връзка, той може да слезе от орбита на 3-4 май, съобщи за ТАСС източник от ракетно-космическия отрасъл.

"Специалистите на ЦУП остават на местата си и ще направят, според възможностите си нещо. Най-малко още три сеанса трябва да има", е казал за руската агенция ТАСС източник от ракетно-космическия отрасъл.

Според него, ако с космическия кораб "Прогрес" не бъде установена връзка, той може да слезе от орбита на 3-4 май. "На сегашната си орбита космическият кораб може да се намира до 3-4 май, но не повече. След това той ще навлезе в атмосферата", е казал източникът.

Междувременно стана ясно, че копието на Знамето на победата вече се намира на борда на Международната космическа станция /МКС/. То е било доставено там от екипажа в края на март, съобщиха за ТАСС от Роскосмос. "Знамето на победата се намира на Международната космическа станция. То бе доставено там на 27 март от пилотирания космически кораб "Союз ТМА-16М" с екипаж в състав командир, космонавта на Роскосмос Генадий Падалка, бордови инженери Михаила Корниенко /Роскосмос/ и Скот Кели /НАСА/", са казали от Федералната космическа агенция.

Преди ден бе съобщено, че Знамето на победата ще бъде доставено на МКС с "Прогрес М-27М".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай