Събота,

Коронавирусът порази военния бюджет на Путин

От: Рачо Рачев -
Коронавирусът порази военния бюджет на Путин
A
A
A

Мослва обмисля съкращаване на разходите за отбрана, след като ниските цени на петрола и кризата с коронавируса удариха силно нейната икономика. Това личи от документ, публикуван от руското министерство на финансите, предаде Ройтерс

Ведомството предлага правителството да намали с 5 на сто военните разходи за периода 2021-2023 г. Предлага се също понижаване с 10 процента на бюджетните разходи за съдебната система, обслужването на дълга на Руската федерация и заплатите на държавните служители.

Русия, която показа военна мощ с анексирането на украинския полуостров Крим през 2014 г. и с намесата си в сирийския конфликт година по-късно, през 2018 г. излезе от списъка на петте страни с най-големи разходи за отбрана, след като това перо от нейния бюджет се сви с 3,5 на сто. Миналата година обаче тя зае четвърто място по разходи за въоръжените сили с ръст от 4,5 процента до 65,1 милиарда долара, сочат данни на Стокхолмския институт за изследване на международния мир (СИПРИ). Според института тази сума възлиза на 3,9 на сто от БВП на страната.

Руският президент Владимир Путин призова за повишаване на жизнения стандарт на своите сънародници и за повече инвестиции в здравеопазването и образованието. По време на неговото управление разходите за отбрана нарастват, но през 2018 г. от Кремъл казаха, че през следващите пет години Русия ще намали размера на военния си бюджет до нива под 3 на сто от БВП, припомня Ройтерс.

Точните числа на разходите за отбрана са смятани за държавна тайна в Русия. Световната банка прогнозира свиване на руската икономика тази година с 6 процента.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички