Контраофанзива срещу бунтовниците в Северен Ирак подготвят кюрди

Контраофанзива срещу бунтовниците в Северен Ирак подготвят кюрди | StandartNews.com

Въоръжените отряди "Пешмерга" в автономния Иракски Кюрдистан планират контраофанзива срещу сунитските бунтовници в Северен Ирак, съобщи "Ройтерс". Тази неделя исламистите завоюваха нови места в региона.

"Ситуацията в региона е много опасна и скоро трябва да се направи нещо", обяснява високопоставен представител на кюрдистанските власти.

Сунитските бунтовници от "Ислямска държава" проведоха първите си големи завоевания срещу кюрдите и достигнаха до язовира при град Мосул. Те завладяха пето петролно поле, чрез което ще финансират операциите си.

Войските "Пешмерга" обявиха, че са отблъснали бунтовниците от района около язовира Мосул, който е най-големият в Ирак. Независим източник все още не е потвърдил информацията, уточнява "Ройтерс".

"Ще ги атакуваме, докато не са напълно разрушени, и няма да имаме милост. Дадохме им достатъчно шансове и дори ще си върнем Мосул. Вярвам, че през следващите 48 – 72 часа всичко ще е приключило", обяснява анонимният източник на агенцията.

Междувременно стана ясно, че премиерът на Ирак Нури ал Малики е наредил на военновъздушните сили да окажат подкрепа на кюрдската армия "Пешмерга". Би Би Си посочва, че кюрдите все още не са реагирали на предложеното съдействие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай