Комисарка ни погна да строим жилища за ромите

Съществуват много пречки пред достъпа на ромите у нас до социални жилища

Комисарка ни погна да строим жилища за ромите | StandartNews.com

Комисарката по човешките права към Съвета на Европа (СЕ) Дуня Миятович представи днес становище до Съвета на министрите на институцията по повод отношението към ромите в България.

Становището е свързано с изпълнението на решение от 2012 г. на Европейския съд по правата на човека по случай на изселване на самонастанили се в София роми, се отбелязва в съобщение на СЕ. Според съда това действие е в нарушение на правото на личен и семеен живот.

Миятович заявява, че принудителните изселвания може да доведат до нарушения на различни човешки права и следва да бъдат предотвратени. Тя предлага да се положат усилия за справяне с широко разпространените предразсъдъци и институционалния расизъм спрямо ромите.

Според нея съществуват много пречки пред достъпа на ромите у нас до социални жилища, включително заради обществената съпротива. Властите трябва да избегнат наказателния подход и да започнат да разглеждат въпроса с жилищата на ромите според международните изисквания за правата на човека, добавя Миятович.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай