Кои ще са геополитическите теми след COVID-19

Разразилата се пандемия от Covid-19 ще има и силни геополитически последици

Кои ще са геополитическите теми след COVID-19 | StandartNews.com

Разразилата се пандемия от Covid-19 не само ще има "огромни икономически ефекти", но ще има и силни геополитически последици, заяви във вторник председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Изказвайки се пред пресата след лидерска среща ЕС-Япония, Шарл Мишел посочи, че е "изключително важно" Европейският съюз и Япония да останат отдадени на мира, сигурността и стабилността, за да се борят с "негативните последици от кампаниите за дезинформация".

Висшият европейски представител подчерта, че демократичните общества трябва да разчитат на прозрачна информация.

Коментарите на Шарл Мишел идват, след като Китай се оказа изправен пред сериозни критики от страна на САЩ за предполагаемата липса на прозрачност при справяне с възникването на коронавирусната пандемия в азиатска държава.

Според Мишел трябва да се избегне конкуренцията между отделните държави по отношение на коронавирусната ваксина, тъй като това няма да бъде от полза за гражданите на никоя държава.

Коментирайки предстоящата среща на върха на Г-7, Мишел отбеляза, че евентуалното създаване на ваксина ще трябва да се сподели от всички и че Г-7 трябва да се ангажира с подобно споразумение.

Освен това той посочи, че страните от Г-7 трябва да изразят единство и обща стратегия за борба с отрицателното икономическо въздействие на коронавируса.

Мишел също така подчерта, че реформата на Световната търговска организация трябва да бъде обсъждана в рамките на групата на индустриално развитите държави, особено тъй като ЕС смята, че всяка реформа трябва да отчита изменението на климата.

По-рано президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви, че иска да проведе тази лятна среща на върха на лидерите от Г-7 в Белия дом, отбелязвайки по този начин първия път, когато световните лидери се събират заедно след началото на пандемията от коронавирус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай