Кои са най-странните великденски обичаи по света

Във Филипините и до днес по време на Страстната седмица сами се разпъват на кръста и се самобичуват

Кои са най-странните великденски обичаи по света | StandartNews.com

Великден е един от най-важните празници в християнския календар. Различните страни и култури имат свои обичаи за отбелязването му. В повечето от тях големият празник се свързва с истински или шоколадови яйца, зайчета, агънца и пролетно време. В някои държави обаче имат алтернативни начини да отбележат възкресението на Христос, пише "Евронюз".

В Чехия и Словакия “бият” жените с камшик

В понеделника на Великден мъжете и момчетата използват върби и панделки, за да изобразят камшик, с който леко налагат жените. Защо? Смята се, че обичаят е за добро здраве и красота. Въпреки че можем да сме 99,9% сигурни, че този обред е измислен от силния пол, жените (за щастие) с удоволствие участват в него. Той има връзка и с плодовитостта и плодородието, които са сред големите теми на великденските тържества.

В Русия ядат агънца, направени от масло

В Русия великденската вечеря се сервира с масло, оформено като фигурки на агнета. Според традицията да видиш агне е щастлива поличба. Едно е сигурно - агнетата не могат да са предрешен вълк или Сатаната, защото са въплъщение на невинност и чистота и са свързани с Исус и Бог.

Дева Мария отива на джогинг в Италия

Древният град Сулмона в района на Абруцо в Южна Италия всяка година е домакин на шествието La Madonna Che Scappa (Мадоната, която бяга). Театрално представление възпроизвежда момента, когато Дева Мария за първи път вижда възкръсналия си син, след като е била свидетел на смъртта му на кръста. Католиците носят статуи на Христос, свети Петър и свети Йоан през града до черквата “Сан Фелипо Нери”. Там те съобщават добрата новина за възкресението.

Тютюневи дървета вместо шоколад в Папуа-Нова Гвинея

Твърди се, се затлъстяването днес е по-голям бич и причинява по-често рак, отколкото тютюнопушенето. Но едва ли точно по тази причина племена дълбоко в джунглите на Папуа-Нова Гвинея украсяват дърветата с пръчки от тютюн и цигари вместо с шоколад. Те се раздават на хората по време на празненствата след великденската служба.

Във Франция забъркват омлет

В понеделника след Великден жителите на община О в Югозападна Франция се гордеят, че приготвят най-големия омлет в света. Правят го с около 4500 яйца, които се забъркват в гигантски тиган и после омлетът се сервира на 1000 гладни местни жители. Семействата чупят яйцата по домовете си, след това се събират заедно на градския площад, за да приготвят празничния обяд.

Великденски лов на зайци в Нова Зеландия

Докато останалият свят се радва на безобидни забавления като търсенето на шоколадови яйца, новозеландците от Отаго гледат на пролетното празненство като на идеалната възможност да намалят броя на зайците, които им ядат зеленчуците. С оръжие в ръка 500 жители на града се отправят на големия великденски лов на зайци. Има и награда за онзи, който успее да гръмне най-много дългоухи - 3500 новозеландски долара ($2000).

Разпъване на кръст във Филипините

Най-дълбоко вярващите последователи на Христос във Филипините и до днес по време на Страстната седмица сами се разпъват на кръста и се самобичуват. Римокатолическата църква не одобрява тази практика и прави опити да разубеди онези, които я следват, но за момента безуспешно.

В Швеция трябва да се пазите от вещиците

В понеделника след Великден малките момиченца в Швеция се маскират като вещици. Увити в парцали и стари дрехи, с изрисувани лица, с метли и медно канче в ръце, те се запътват към приятели и съседи, за да получат сладкиши. Традицията напомня на Хелоуин. Тя обаче е основана на вярването, че вещиците се събират на магическата поляна Блекула точно преди Великден, за да кроят заговори със Сатаната.

Търкаляне на яйца в Шотландия

В Шотландия семейства и приятели декорират яйцата, отнасят ги на върха на най-близкия хълм (а там такива не липсват) и ги пускат да се търкалят надолу. Победител е онзи, чието яйце стигне най-далече, без да се счупи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай