Кои са най-големите заплахи за света

Климата и пандемиите са на първите места

Кои са най-големите заплахи за света | StandartNews.com

Климатичните промени и разпространението на инфекциозните болести се разглеждат като най-големите заплахи от повечето хора в 14 икономически напреднали държави, проучени от изследователския център Pew.

В подобни проучвания, проведени от базирания във Вашингтон център през 2013, 2016, 2017 и 2018 година, за главни заплахи са виждани климатичните промени и тероризма.

"В година, когато пандемията от COVID-19 доминира в заглавията на новините по целия свят, може би не е изненадващо да се установи, че мнозинството от 14 страни, анкетирани през изминалото лято, виждат разпространението на инфекциозна болест като голяма заплаха за своите страни", изтъкват авторите на проучването.

Средно около 70 процента посочват климатичните промени като голяма заплаха за своите страни, следвани от разпространението на инфекциозни болести с 69 процента, тероризма (66 процента), кибератаки от други страни (65 процента) и разпространението на ядрени оръжия (61 процента).

Други посочени големи заплахи включват състоянието на световната икономика и световната бедност.

В европейските страни "климатичните промени остават най-силно възприеманата заплаха, въпреки че там хората също така изразяват голяма загриженост относно рисковете, породени от инфекциозни болести".

В САЩ климатичните промени са най-често посочваните на първо място като голяма заплаха, следвани от кибератаки от други страни, тероризма, разпространението на ядрени оръжия.

"Мнозинства в 10 от 14-те анкетирани държави описват състоянието на световната икономика като голяма заплаха", подчертават от Pew.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай