Кои са бедняците? Ето минималната заплата при съседите

В Румъния обявиха колко става тя

Кои са бедняците? Ето минималната заплата при съседите | StandartNews.com

Оставаме ли бедняци?

Минималната работна заплата в Румъния ще нарасне от 1 септември на 3300 леи (1305 лева) брутно, а от 1 януари 2024 г. - на 3750 леи (1483 лева) брутно, съобщава телевизия Диджи 24, позовавайки се на правителствени източници, предаде БТА.

Минималната брутна работна заплата в Румъния в момента е 3000 леи (1187 лева). От 1 септември ще нарасне и минималната заплата в строителния сектор на 4500 леи (1780 лева) спрямо досегашните 4000 леи (1582), посочват източниците.

Управляващата коалиция анализира и пакет фискални мерки, сред които премахване на някои данъчни облекчения, поискани от премиера Марчел Чолаку в контекста, в който загубите от отпуснатите данъчни облекчения се изчисляват на 75 милиарда леи.

Цитираните източници твърдят, че е постигната договореност с представителите на Европейската комисия от септември да има само две ставки на ДДС. В момента има различни понижени ставки на ДДС като тази от 5 процента за културата, книгите, учебниците, някои туристически услуги, сделките с недвижими имоти, храната за животни и други, напомня Диджи 24. Европейската комисия иска да няма вече такива облекчения и това означава ДДС от 5 процента да остане само за медицинските протези. Стандартната ставка на ДДС в Румъния е 19 процента.

Предстои също така да остане намален ДДС на 9 процента за хранителните продукти, медикаментите и услугите от хотелиерско-ресторатньорския сектор

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай