Кого ще избере Китай: Русия или Запада? Говори Кристалина Георгиева

Шефът на МВФ заяви, че ще бъдат преразгледани прогнозите за растеж надолу през тази година, но те ще останат в "положителна територия"

Кого ще избере Китай: Русия или Запада? Говори Кристалина Георгиева | StandartNews.com

Китай търгува най-много с ЕС и САЩ, а търговията с Русия е частица от глобалната търговия на Пекин. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева за американската телевизия Си Би Ес.

Проблемите, пред които е изправен Китай днес, са толкова значими, че е много малко вероятно те да търсят още повече проблеми за икономиката си, отбеляза тя по повод позицията на Китай за войната в Украйна и припомни, че растежът в Китай се е забавил драстично и в момента Oмикрон удря страната с най-силната вълна от началото на COVID пандемията.

Георгиева посочи, че Китай е много интегриран в световната икономика. "Всъщност Китай търгува най-много с Европа, след това със САЩ. Търговията с Русия е 150 млрд. долара - частица от глобалната им търговия, така че е много вероятно те да се концентрират върху това да защитят способността си да инжектират ресурси в собствената си икономика, вместо да защитават 150 млрд. търговия с Русия", отбеляза тя, цитирана от БГНЕС.

Шефът на МВФ заяви, че ще бъдат преразгледани прогнозите за растеж надолу през тази година, но те ще останат в "положителна територия".

Тя подчерта, че руската и украинската икономика заедно са 3,5% от световната икономика. 

"Има война, цените се покачват, инфлацията се ускорява. Какво правят централните банки? Те ще трябва да затегнат финансовите условия", отбеляза Георгиева. Тя предупреди, че начинът, по който те балансират между борбата с инфлацията и това да не хвърлят студена вода върху възстановяването, ще бъде изключително трудна задача.

Преди дни САЩ предупредиха Китай за "последици", ако Пекин окаже материална подкрепа на руската инвазия в Украйна.

От своя страна, Пекин обвини НАТО, че подклажда конфликта между Русия и Украйна до "точка на пречупване".

По-рано Китай отказа да се присъедини към финансовите санкции, наложени на Русия от САЩ и европейските правителства.

Азиатската страна обаче отказа да доставя на Русия резервни части за самолети, след като на руските авиокомпании бе забранено да летят до и над западните страни и Япония, както и да закупуват резервни части за самолетите си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай