Коалиция срещу терористите от Ислямска държава се среща в Мароко

Под ръководство на крал Мохамед VI е разработен уникален подход за борба с тероризма

Коалиция срещу терористите от Ислямска държава се среща в Мароко | StandartNews.com

Мароко ще бъде домакин на 11 май на министерска среща на Глобалната коалиция срещу ДАЕШ (Организацията „Ислямска държава“, позната у нас още и като ИДИЛ, на арабски известна с акронима ДАЕШ). Очаква се във форума да участват министърът на външните работи, африканското сътрудничество и мароканците в чужбина Насер Бурита и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Срещата в Маракеш е още една стъпка в стремежа към международна ангажираност и координация в борбата срещу ДАЕШ, с особен акцент върху африканския континент, както и върху развоя на терористичната заплаха в Близкия изток и в други страни и региони.

В рамките на събитието министрите от коалицията ще направят преглед на действията, предприети по отношение на усилията за стабилизиране в районите, засегнати преди това от ДАЕШ, в областта на стратегическата комуникация срещу пропагандата на тази терористична групировка за радикализация, нейните филиали и борбата срещу чуждестранните бойци терористи.

Само преди няколко месеца коалицията обяви създаването на Африканската фокусна група. Тази важна стъпка трябва да бъде последвана по време на срещата в Маракеш по оформянето на допълнителни насоки и конкретни реакции за справяне с подема на тероризма в Африка.

Насер Бурита, външен министър на Кралство Мароко

Като страна домакин на тази среща и като съпредседател на Африканската фокусна група в рамките на Коалицията, чрез тази среща Мароко утвърждава мястото си на регионално и международно ниво в борбата срещу тероризма и подкрепата си за мир, сигурност и стабилност в Африка.

Форумът е и ясно свидетелство за ангажимента на Мароко в Коалицията, за това, че страната е надежден партньор и източник на спокойствие и сигурност в региона. Три последователни мандата Мароко бе съпредседател на Глобалния форум за борба срещу тероризма, страната е и домакин на Службата на ООН за контратероризъм в Африка. През юни 2018 г. Мароко организира среща на политическите директори на Глобалната коалиция срещу ДАЕШ, посветена на терористичната заплаха в Африка.

Това още веднъж демонстрира доверието и уважението, на които се радва уникалният подход, разработен от Мароко, под светлото ръководство на Н.В. крал Мохамед VI, в борбата срещу тероризма, но също и за защита на интересите на африканския континент в рамките на многостранни платформи.

Глобалната коалиция срещу ДАЕШ е създадена през септември 2014 г., за да се бори с едноименната терористична групировка. Организацията прилага мултидисциплинарен, всеобхватен и холистичен подход, като обвързва държави и регионални институции, стремящи се да сложат край на експанзионистичните стремежи на терористите и да разформироват нейните мрежи. Коалицията се състои от 84 държави партньори и международни организации от различни региони на света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай