Ключова среща Путин-Ердоган. Какво се разбраха?

Мирът в Сирия зависи от отношенията между Турция и Русия, обявиха двамата лидери

Ключова среща Путин-Ердоган. Какво се разбраха? | StandartNews.com

Мирът в Сирия зависи от отношенията между Турция и Русия. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в началото на знаковата си среща с руския президент Владимир Путин. Тя се състоя в резиденцията на Путин в Сочи и е първият разговор на 4 очи между двамата лидери от година и половина.

Предишната им среща бе праз март 2020 г., когато Ердоган бе на работно посещение в Москва. Заради пандемията от коронавирус разговорите между двамата лидери се провеждаха по телефона или чрез видеоконферентна връзка.

Ердоган изрази убеждението си, че има голяма полза от това отношенията между Турция и Русия да продължават и да укрепват все повече с всеки изминал ден, предаде Анадолската агенция.

Ние отдаваме голямо значение на стъпките, които предприемаме заедно във връзка със Сирия. И мирът там пак зависи от отношенията между Турция и Русия, изтъкна той.

Срещата между двамата президенти продължи два часа и 45 минути. След разговорите не се състоя пресконференция, предаде Ройтерс. Турското президентство и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков просто обявиха, че разговорите са приключили.

Това бе първата среща на Путин с високопоставен представител от 14 дни, тъй като руският държавен глава бе под карантина в Ново Огарьово заради контакт със служител, заразен с коронавирус, посочва Асошиейтед прес.

Според официалната информация на срещата са били обсъдени различни аспекти на руско-турското партньорство в политическата, търговско-икономическата и енергийната сфера. Дискутиран е бил въпросът с газопровода "Турски поток", както и изграждането на АЕЦ "Аккую" в Турция.

От пресслужбата на руския президент посочиха, че са обсъдени международни въпроси, включително развитията в Сирия, Либия, Афганистан, Кавказ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай