Клоунът стана крал! Зеленский е новият президент на Украйна

На балотажа сегашният държавен глава Порошенко събра едва 27 на сто

Клоунът стана крал! Зеленский е новият президент на Украйна | StandartNews.com

Комикът Владимир Зеленский е новият президент на Украйна! Той спечели със съкрушителен аванс балотажа срещу сегашния държавен глава Петро Порошенко. Към 20 часа националният екзит пол даваше резултат от над 73 % срещу близо 27 на сто, предаде УНИАН. В щаба на 41-годишния шоумен гръмнаха шампанското веднага след края на изборния ден, който премина без ексцесии и при 62 на сто избирателна активност.

Зеленский наистина стана всенароден любимец със своите скечове и комедии, а прозвишето на Порошенко е Шоколадовият крал заради сладкарския му бизнес, който го направи милионер далеч преди да нагази в политиката.

 "Няма да има някакъв патос, просто искам да кажа "Благодаря!" на моите родители за подкрепата, на моята съпруга - за силата и издръжливостта, на украинците, които ме подкрепиха - благодаря, на тези, които направиха друг избор - обещавам, че никога няма да ви подведа", каза Зеленский пред своите привърженици.

Победеният Порошенко призна поражението, но заяви, че няма да напуска политиката. Той написа в Туитър, че неговият отбор ще продължи да защитава курса към ЕС и НАТО, донесъл безвизов режим на украинците, да поддържа армията и налагането на закона за държавния език, който ще задължи всички граждани да говорят на украински на всички официални места.

Другите акценти за вече бившия президент е да защитава независимата украинска църква и международната коалиция срещу Русия.

Зеленский спечели разгромната победа на вълната на всеобщото разочарование от прояждащата властта корупция, рязкото обедняване и продължаващия конфликт с проруските сепаратисти в източната част на страната, отбелязаха световните агенции.

Новият държавен глава вече стана президент, но в главната роля на комедийния сериал „Слуга на народа”, който тръгна още през 2015 г. В него той играе ролята на учителя по история Василий Голобородко, който излива гнева си от ситуацията в страната. Ученик от класа заснема монолога му с телефона си и пуска клипа в интернет, където той получава милиони гледания. Голобородко веднага става много популярен. Убеден е от учениците си да се кандидатира за президент и даже печели, справяйки се с олигарси и корумпирани политици. В момента върви третият сезон на сериала, чийто слоган по ирония на съдбата  е „История на следващия президент“. 

Зеленский става популярен още през 90-те години на миналия век, когато участва във Висшата лига на "Клуб на веселите и находчивите" (КВН) - хумористична телевизионна игра в Русия, в която един срещу друг се изправят отбори от различни градове или университети, като представят скечове и импровизации, а жури оценява и определя победител. Днешния кандидат-президент се пробва още като ученик, сменя няколко тима,  а последният се казва „95-и квартал“. Така се нарича кварталът в родния му Кривой Рог, промишлен град в Украйна. 

Владимир се появява на бял свят на 25 януари 1978 г. в семейство на професор, преподавател по икономика. Той е командирован в Монголия, когато синът му е на 6 години. Така Владимир учи от първи до четвърти клас във втория по големина монголски град Ерденет, известен със залежите си от медна руда. Тук малчуганът свиква да общува с деца от най-различни съветски републики, което му създава манталитета на човек, „сделан в СССР” - доста неприсъщ на днешните яростни украински националисти.  

След завръщането на семейството в Кривой Рог, Владимир се записва в училище със засилено изучаване на английски. Още тогава става ясно, че Вова е многостранен талант. Той е китарист в училищната група, свири на пиано, посещава кръжока по танци.

В началото набляга и на спорта, покрива първи разряд като щангист, но бързо се отказва, защото се бои, че ще остане нисък. В по-горните класове участва в ученическия театър "Безпризорник", където играе в спектакли по творби на любимците му Чехов и Достоевски. Обича да ходи на кино, почитател е на Ал Пачино, Роберт Де Ниро, Дъстин Хофман и Антъни Хопкинс. Като ученик мечтае да стане дипломат, но в крайна сметка записва право и се дипломира като юрист.

Но шоуто го влече повече, а и в КВН той е сред най-популярните участници. 

Скандал с дългогодишния водещ на предаването - Александър Масляков, обаче го принуждава да зареже "лигата на веселите и находчивите" и да се върне в Украйна. С началото на новия век започва и неговият възход като комик, тв водещ и продуцент. 
В края на 2003 г. украинският тв канал „1+1“ подслонява отбора на Зеленский „95-и квартал“.
През следващата година започва да се излъчва шоуто „Вечерний квартал“, чийто идеолог, автор, режисьор и водещ е Зеленский.
Той вече е съсобственик на студио „Квартал-95“, което пуска няколко предавания и филми.

Междувременно печели украинската версия на Dancing with the stars в тандем с двукратната световна шампионка по танци Алена Шоптенко. 
Това го прави най-търсеният участник в шоу програми и водещ на концерти и предавания, включително в Русия. Успява да се снима в няколко филма, сред които и руска версия на "Тримата мускетари", където влиза в ролята на Д'Артанян.

През 2011 г. Владимир води заедно с Филип Киркоров руската версия на X-factor, а две години по-късно е водещ и на музикалното шоу „Хочу V ВИА Гру“.

През 2003 г. се жени за своята съученичка Елена Кияшко след 8-годишна връзка.

На 15 юли 2004 г. се ражда дъщеря им Александра, която на 10 години дебютира в киното като партньор на баща си във филма "Осем нови срещи". На 21 януари 2013 г. се ражда и синът Кирил.
Зеленский дълго време страни от политиката, но след Оранжевата революция през 2013 г. подкрепя окървавения митинг на площад "Майдан" в Киев. По-късно изнася концерти пред украински военни, участвали в бойните действия в Донбас. През 2015 г. дарява един милион гривни на батальоните, воюващи със сепаратистите. 

Анексията на Крим от Русия го докарва до ярост, защото това е любимото му място за летуване.

В предизборната си кампания Зеленский обеща да даде властта в ръцете на народа чрез референдуми, да изкорени корупцията, да вдигне заплатите и пенсиите, да построи хубави пътища. И най-важното - да спре войната със сепаратистите в Източна Украйна, при това само с преговори. 

Всичко звучи прекрасно, но комикът ловко избягва отговора на въпроса как смята да постигне всичко обещано. 

Според анализаторите, големият му коз е, че е алтернатива на досегашните политици, проядени от корупция. Привлича всички, които жадуват за промени в управлението и са недоволни от застоя в икономиката. Най-запалените му фенове са младите избиратели, увлечени от харизмата му на комик, хаплив и ироничен по неподражаем начин, който може да постави всеки на мястото му.

Големият грях, който се опитват да припишат на комика, е, че той е марионетка на изпадналия в немилост олигарх Игор Коломойски. Като губернатор на Днепропетровск той не допусна проруските сепаратисти да овладеят региона, но после се се скара с властта в Киев. Негова собственост е тв каналът "1+1", по който върви шоуто на Зеленский. Коломойски е смъртен враг на Порошенко, защото неговата Приватбанк - най-голямата частна банка в Украйна, беше национализирана при управлението и с личното участие на сегашния президент.
Сега Коломойски, който притежава нефтени и авиокомпании, живее в Израел и Швейцария.

Наскоро съдът отмени решението за национализация на Приватбанк, което се прие като реверанс към новия президент.

Зеленский твърди, че гражданите сами трябва да определят задачите на властта чрез референдуми. Той обещава всеки бизнесмен да може да легализира доходите си срещу 5% от тях и да превърне Украйна в световен лидер в производството на екохрани. Зеленский ще настоява за предсрочни парламентарни избори. В момента украинската Върховна рада се контролира от партията на Порошенко, а следващите избори са в края на октомври.

Новоизбраният президент вече започва да сформира структури по места на своята партия "Слуга на народа".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай