Китайският Бъфет изчезна яко дим

Китайският Бъфет изчезна яко дим | StandartNews.com

Подозират, че основателят на Fosun е арестуван заради корупция

Търговията с акции в дружества, контролирани от Гуо Гуаншан, един от най-богатите и известни китайски предприемачи, беше спряна в Хонконг и континентален Китай, след като финансово списание обяви, че конгломератът Fosun е изгубил контакт с основателя си и председател на борда, съобщи Ройтерс. Новината на Caixin доведе до спекулации, че това може да е поредният случай, когато китайски бизнесмен е бил арестуван от полицията като част от голямата антикорупционна акция на Пекин в най-високите етажи на местния бизнес.

От Fosun изгубили връзка с Гуо от обяд местно време на 10 декември. В изявление днес компанията обяви, че е поискала да бъде спряна търговията, докато не бъде направено официално съобщение за случая, което ще съдържа "вътрешна информация". Има спекулации, че Гуо, описван като китайския Уорън Бъфет, е бил задържан от полицията. Caixin споменава съобщения в социалните мрежи, според които Гуо бил видян за последен път в Шанхай, придружаван от полицаи. Бизнесменът е свързан с корупционно съдебно дело от август тази година.

По данни на Би Би Си империята на Гуо се простира в целия свят, а сп. "Форбс" оценява състоянието му на 7 млрд. долара. Fosun има интереси в медии, застраховане, недвижими имоти и търговия на дребно. Напоследък тя пое контрола върху френската група Club Med.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай