Китай засили въоръжението на бреговата си охрана

Китай засили въоръжението на бреговата си охрана | StandartNews.com

Пекин. В Китай започна работа новосъздадена агенция за брегова охрана, като експертите очакват, че резултатът ще бъде въоръжаването на повече кораби, съобщава АФП.

Китайската брегова охрана обединява функциите на морското разузнаване, настоящата брегова охрана, намираща се под командването на полицията, силите за осъществяване на контрол на риболова и митническата антиконтрабандна морска полиция.

„Дивизиите, на които до сега не бе позволено да бъдат екипирани с оръжие ще бъдат въоръжени отсега нататък. Новата агенция ще направи налагането на нашия закон по-силно", заяви професор Янг Миан от Китайския университет по комуникации.

Китай има морски териториални спорове с Япония, Филипините и Виетнам.

Китайски наблюдателни кораби често се приближават до спорните острови Сенкаку в Източнокитайско море, които Япония контролира, а Китай твърди, че са част от територията на страната, след като Токио национализира някои от тях през септември миналата година.

Филипините и Виетнам обвиняват Пекин, че агресивно отстоява обширните си претенции в Южнокитайско море, въпреки че напрежението с Ханой намаля през последните седмици.

САЩ засили военното си сътрудничество с Япония и Филипините, с които има съюзнически договори, както и с Виетнам.

Янг заяви, че новата агенция ще се справя с конфликтите в спорните води съгласно китайското законодателство.

Това "ще покаже на международната общност, че Китай има безспорна юрисдикция върху тези води", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай