Китай праща войска в Сирия

Китай праща войска в Сирия | StandartNews.com

Китай се включва в международната война в Сирия на страната на президента Башар Асад, на когото помагат Русия и Иран. Новината предадоха британски и руски медии.

Пекин възнамерява да изпрати в Сирия военни съветници, които да оказват помощ на страната в подготовката на личния състав на въоръжените й сили, т.е. да правят това, което правят Русия и Иран. Досега Китай не е показал интерес да участва пряко във военни действия в Сирия, но през април тази година похвали ролята на Москва във войната, напомня Ройтерс.

Освен външнополитическия ефект тази стъпка на Пекин има и важно практическо значение за китайските власти. Защото в сирийския конфликт на страната на терористичната групировка "Ислямска държава" участват най-големите вътрешни врагове на Китай - радикалните уйгурски ислямисти.

Китай иска да установи по-близки военни връзки със Сирия, подчерта директорът на Службата за международно военно сътрудничество при Централната военна комисия на страната Гуан Юфейл. Той се срещна в Дамаск със сирийския военен министър Фахад Джасим ал Фрейдж.

Иранската информационна агенция Фарс съобщи преди време, че руски, китайски, сирийски и ирански войски ще проведат мащабни съвместни военни учения на територията на Сирия. Москва вече започна да бомбардира позициите на ИД със самолети, излитащи от Иран.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай