Китай осъди бивш министър на смърт

Условните смъртни присъди обикновено се заменят с доживотен затвор

Китай осъди бивш министър на смърт | StandartNews.com

Пекин. Китайски съд е осъдил бившия министър на железниците Лю Чжицзюн на смърт за корупция и злоупотреба с власт, предаде Би Би Си, цитирайки агенция Синхуа.

Лю е обвинен в приемане на подкупи на обща стойност над 64 милиона юана (10 млн. долара) за над 25 години.

Прокуратурата заяви, че той е възлагал поръчки на държавните железници в замяна на подкупи.

Лю е най-високопоставеното длъжностно лице, което е съдено и призната за виновен в корупция, след като Ши Цзинпин стана лидер на Китай по-рано тази година.

Съдебният процес срещу бившия министър е смятан за тест за решимостта на новия президент на Китай Си Цзинпин да се пребори с корупцията, отбелязва Ройтерс. По думите на президента проблемът е толкова сериозен, че застрашава "нормалното функциониране на държавата и оцеляването на партията".

Министерството на железниците на Китай бе разпуснато през март. То бе критикувана за поредица от скандали за безопасност, и множество твърдения за измами, които са били разкрити от правителството.

Лю бе осъден от съд в столицата Пекин в понеделник, предаде държавната агенция Синхуа.

Той бе осъден на смърт с двегодишно отсрочка, лишен от своите политически права за живот и вкаран в затвора за 10 години, уточнява Синхуа, цитирайки присъдата на съда. Неговото лично имущество ще бъде конфискувано.

Въпреки присъдата си, не се очаква да бъде екзекутиран - условните смъртни присъди обикновено са заменени с доживотен затвор в Китай.

Лю започна мандата си като министър на железниците през 2003 г. и започна програма на стойност от няколко милиарда долара за разширяване на железопътната мрежа.

През февруари 2011 г. той беше уволнен от поста за сериозни дисциплинарни нарушения. Тогава започна разследване за участието му в голям корупционен скандал в сферата на железопътното строителство. През май 2012 г. Централната комисия на Китайската комунистическа партия го изключи от партията.

Китайската високоскоростна железопътна мрежа, за която се твърди, че е най-голямата в света, е измъчвана от  скандали за безопасност след серия от инциденти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай