Китай обяви нов екологичен план

Китай обяви нов екологичен план | StandartNews.com

Пекин. Китай представи нови мерки за борба със замърсяването на въздуха в четвъртък, с планове да намали потреблението на въглища и да затвори замърсяващите заводи, фабрики и топилни пещи, но експерти заявиха, че прилагането на плана ще бъде голямо предизвикателство, предаде Ройтерс.

Китай е под силен натиск да се пребори с причините за замърсяването на въздуха след дебел, опасен смог погълна гооляма част от индустриалния север, включително столицата Пекин, през януари .

Китай публикува плана на своята официална интернет (www.gov.cn), като обеща да засили употребата на ядрена енергия и природен газ. Природозащитниците приветстваха плана, но са скептични за неговото ефективно прилагане.

"Целите за намаляване на потреблението на въглища в ключови индустриални зони са добър знак, но планът за действие е малко разочароващ и има вратички", каза Хуан Уей, активист на Грийнпийс в Пекин.

Пекин от дълго време се бори, за да накара няколко провинции и индустрии да се придържат към мерките срещу замърсяването и има няколко конкретни стъпки в новия план, които увеличиват способността на страната да следи и наказва тези, които нарушават правилата.

"Ние не виждаме никакви фундаментални структурни промени, а това може да бъде потенциален риск в усилията на Китай за постигане на целите за намаляване на PM 2.5 ", каза Хуанг, позовавайки се на плана на Китай за намаляване на ключов индикатор за замърсяването на въздуха със 25 процента в Пекин и околните провинции до 2017.

Въглищата осигуряват повече от три четвърти от общите нужди на Китай за електроенергия. Китай се стреми да намали общото потребление на изкопаеми горива до под 65 процента от потреблението на първична енергия до 2017 г. в рамките на новия план, което е спад от 66,8% през миналата година.

Северната провинция Хебей, най-големият регион за производство на стомана в Китай, обяви, че ще съкрати използването на въглища със 40 милиона метрични тона за периода 2012-2015 .

Планут има за цел да се повиши делът на енергия от неизкопаеми горива на 13 процента до 2017 г. спрямо 11,4% през 2012 година.

За да допринесе за постигането на тази цел, Китай ще повиши инсталираната ядрена мощност до 50 гигавата до 2017 г., в сравнение със сегашните 12,5 гигавата, което е леко увеличение на предишната цел за 2020 г. от 58 GW .

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай