Китай иска да добива газ в спорни териториални води

Китай иска да добива газ в спорни териториални води | StandartNews.com

Пекин. Китайски държавни петролни компании заявяват желание да развият седем нови газодобивни полета в Китайско море. Предполага се, че залежите са в японски териториални води. Този ход би могъл да разпали отново напрежението между Пекин и Токио за спорните територии, безпокоят се световните медии. 

Китайско море е богато на залежи, но Китай беше забавил проучванията поради опасностите за сигурността, ако териториалната вражда с Япония се разрази по дъното. Икономическият гигант обаче е гладен за енергийни източници и се насочва към природния газ като по-евтина и чиста алтернатива от вносните въглища и петрол. 

Ако седемте нови газодобивни полета бъдат одобрени, те няма да повишат значително годишния добив, казват експерти. Китайски геолози са изчислили, че залежите са много по-малки и разпръснати от съществуващите в залива Бохай в северен Китай, който също е спорна територия.

По-големият проблем обаче е политическият риск, ако правителството одобри новите сондажи. Тази година напрежението ексалира в източната част на Китайско море, като Пекин и Токио показваха бомбардировачи и заповядваха на бреговите си патули да си покриват взаимно територията и да се следят. Нарастват притесненията, че неправилни изчисления за сондажите биха довели до по-сериозен сблъсък.

През 2008 г. двете страни се съгласиха да развиват съвместно въглеводороди в тази област, но Япония иска категорично да се реши въпросът за морските граници, преди да се развиват газодобивните сондажи. 

Тази информация идва на фона на съобщенията за руски военни учения и енергийни проучвания в Сахалин, в близост до границата с Китай. Северна Корея също продължава да поддържа напрежението с южната си съседка с учения по границите и откъслечна информация за въоръжаване. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай