Китай вади военни кораби край Тайван. Ще има ли втора война?

Китай счита острова за законна част от своята държава

Китай вади военни кораби край Тайван. Ще има ли втора война? | StandartNews.com

Изненадващи "военни учения" в Южнокитайско море обяви Пекин. Ученията трябва да започнат утре и да продължат до 1 март сравнително близо до Тайван, пише dir.bg.

Според експертите е малко вероятно учението да прерасне в инвазия. Въпреки това атаката на Русия над Украйна може да окуражи Пекин да превземе Тайван.

Китай счита острова за законна част от своята държава. За разлика от Украйна, Тайван не е член на ООН.

Истинското име на Тайван е Република Китай, като на острова бягат антикомунистическите сили след победата на Мао в гражданската война.

Ако Китай превземе острова, това би дало стратегическо предимство на страната в Тихия океан. Най-големите заводи за чипове в света са в Тайван, като високотехнологичните фабрики биха били апетитна цел за Пекин.

Преди две седмици Пентагонът одобри сделка за продажбата на противовъздушни и противоракетни установки "Пейтриът" на Тайван. Островната държава има планове да подсили защитата си срещу евентуална китайска инвазия, а САЩ е най-близкият им съюзник.

От 2016 година Китай провежда учения, за част от които се смята, че тренират инвазия над острова. Пекин редовно прелита и през зоната за идентификация във въздушното пространство на Тайван, тествайки готовността на изтребителите и ПВО отбраната на острова.

За 2021 година са били извършени 950 подобни прелитания.

Подобно на Украйна, Тайван няма подписан договор за безусловна защита от САЩ и НАТО.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай