Китай се дръпна от Тайван. Изоставя ли борбата за острова?

Засега ще продължи да наблюдава Тайванския проток и ще извършва редовни патрули

Китай се дръпна от Тайван. Изоставя ли борбата за острова? | StandartNews.com

Военните власти в Китай обявиха днес края на своите учения в районите около Тайван, които те започнаха миналата седмица в отговор на посещението на председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси, съобщи агенция Киодо.

Командването на източния военен окръг към китайската Народна освободителна армия съобщи в свое изявление, че ще продължи да наблюдава Тайванския проток и ще извършва редовни патрули във водите около острова.

Около 20 китайски и тайвански военни кораба остават сега в близост до средната линия - неофициална буферна зона, разделяща Китай и Тайван в Тайванския проток, заяви започнат източник, цитиран от Ройтерс. Като част от острата реакция на Китай на посещението на Пелоси в Тайван китайските военни проведоха серия от учения в шест района около острова, които включваха изстрелването на балистични ракети и повтарящи се преминавания на китайски плавателни съдове и военни самолети през средната линия, разделяща двете страни.

Същевременно Китай оттегли своето обещание да не изпраща войници или администрация в Тайван, ако поеме контрола над острова, показва официален документ, представен днес, съобщи Ройтерс. Описаните действия сигнализират за решението на китайския президент Си Цзинпин да предостави по-малко автономия на острова, отколкото предлаганата досега.

Китай бе заявил в два предишни доклада за Тайван - през 1993 г. и 2000 г. - че Пекин няма да изпраща войници или административни служители, които да бъдат базирани в Тайван след като постигне това, което Пекин нарича повторно обединение.

Но в новия доклад днес текстът, описващ гарантирането на автономността на Тайван като специален административен район на Китай, не бе споменат.

Управляващата комунистическа партия в Китай предложи на Тайван да се върне към китайското управление под модела "една страна, две системи", който е подобен на формулата, по която бившата британска колония Хонконг се върна под китайско управление през 1997 година. Този модел на управление би могъл да предложи на демократично управлявания Тайван известна автономия, при която ще има частичното запазване на неговата социална и политическа система. Всички основни тайвански политически партии отхвърлиха предложението за "една страна, две системи", което според проучвания на острова не са радва на почти никаква обществена подкрепа.

Текстът от китайския доклад за Тайван от 2000 г., според който "всичко може да бъде договорено" стига Тайван да приеме, че съществува само един Китай и не търси своята независимост, също липсваше в публикувания днес официален документ на Пекин.

Тайванският съвет по континенталните въпроси осъди доклада, заявявайки, че той е "пълен с лъжи" , "пренебрегва фактите" и това, че Република Китай - официалното име на Тайван - е суверенна държава. "Само 23-те милиона тайвански граждани имат право да решават бъдещето на Тайван и те никога няма да одобрят резултат, наложен от автократичен режим", заяви Съветът.

Обновеният китайски доклад е наречен "Тайванският въпрос и повторното китайско обединение в Новата ера". Под термина "нова ера" често се има предвид управлението на Си Цзинпин, уточни Ройтерс. Настоящият китайски президент се очаква да получи трети мандат като лидер на комунистическата партия по-късно тази година.

Тайван живее под заплахата от китайска инвазия от 1949 г. насам, когато победеното правителство на Република Китай бяга към острова, след като комунистическата партия на Мао Цзедун печели гражданската война.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай