Китай с нова голяма инициатива, съобщи я в ООН

Китай е ангажиран с независима външна политика и защитава своя суверенитет

Китай с нова голяма инициатива, съобщи я в ООН | StandartNews.com

Вицепрезидентът на Китай Хан Чжън заяви, че страната е решена да се отвори по-широко към света и винаги ще бъде член на голямото семейство на развиващите се страни, съобщиха китайските медии, цитирани от Ройтерс.

В речта си по време на общия дебат на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН Хан също така обяви, че Китай е ангажиран с независима външна политика и защитава своя суверенитет и териториалната цялост.

"Легитимните опасения за сигурността на всички държави трябва да бъдат разгледани, суверенитетът и териториалната цялост на всички страни следва да се зачитат, а различията и споровете следва да бъдат разрешавани по мирен начин чрез диалог и консултации", каза Хан.

Относно конфликта в Украйна Хан заяви: "Китай подкрепя всички усилия, които допринасят за мирното разрешаване на кризата в Украйна и е готов да продължи да играе конструктивна роля за бързото постигане на мир."

Наскоро китайският външен министър Ван И заяви пред руския си колегата си Сергей Лавров, че Китай ще отстоява независима и безпристрастна позиция по отношение на Украйна, тъй като се стреми да намери политическо решение на въпроса.

Пекин отказа да осъди Москва за нахлуването в Украйна, припомня Ройтерс.

Хан се срещна и със сръбския президент Александър Вучич в кулоарите на срещата на ООН, като нарече двете страни "решителни приятели", които споделят  трудности, и обеща да продължи да настоява за издигане на двустранните отношения на ново ниво.

Очаква се Вучич да присъства на третата среща на Китай по стратегическата инициатива "Един пояс, един път" следващия месец, който ще събере представители от повече от 110 държави, за да обсъдят амбициозната китайска трансконтинентална търговска и инфраструктурна инициатива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай