Китай подлива вода на Русия, московски вестник разкри къде и как

Китай е най-големият икономически партньор на Африка, а вече и нещо повече

Китай подлива вода на Русия, московски вестник разкри къде и как | StandartNews.com

Новият конкурент на руските военни в Африка е Китай. Пекин обучава войниците от Черния континент да потушават бунтове, пише в заглавие на коментар "Независимая газета".

Председателят на КНР Си Цзинпин призова правителствата на 48 африкански страни съвместно да опазват мира въз основа на глобална инициатива за сигурност. Практически това означава, че присъствието на китайската армия на континента се разширява. Западът вижда тук заплаха за себе си, но могат да пострадат и интересите на Русия – най-големия доставчик на оръжия и военни инструктори в Африка, пише руският вестник.

Китайският лидер говори пред висши военни от африкански държави на форум онлайн. Той заяви, че е недопустимо да се гарантира сигурността на едни държави за сметка на други, също и безконтролно да се натрапват собствени юридически представи на други страни и да им се налагат санкции. Сигурността трябва да бъде общо достояние.

Реч произнесе и китайският министър на отбраната Вей Фънхъ. По думите му Китай и Африка трябва да засилят сътрудничеството си в сферата на оръжейните доставки и по-често да провеждат общи военноморски учения.

Ускорения ход, с който се засилва китайското военно присъствие на Черния континент, е закономерно на фона на инициативата "Един пояс – един път", обхванала цял свят. Затова е очевиден смисълът Пекин да създава военна база в Джибути и да активизира участието си в миротворчески мисии на ООН, коментира Джон Калабрезе от Американския университет във Вашингтон.

Преди почти 10 години Китай изпрати бойни подразделения в Судан, през 2013 г. прати войници в помощ на мисията на ООН в Мали. Китайски военни подпомагаха ООН в Либерия и ДР Конго, провеждаха съвместни маневри с Камерун, Габон, Гана и Нигерия, напомня изданието.

Пекин се стреми главно да се представи като страна, която се грижи за африканските си братя, казва Бенджамин Бъртън, доцент от Нотингамския университет в Малайзия. Но присъствието на китайски държавни и частни военни структури се дължи и на търсенето им в Африка. Докато Франция губи престиж в някои страни като Мали, войските й бавно се изместват от руски бойци, най-вече от частната военна компания "Вагнер".

Колкото до САЩ, експрезидентът Доналд Тръмп намали броя на военнослужещите в Африка. Джо Байдън се опитва да възстанови ролята на Америка например в Сомалия. Байдън заяви дори, че на 13-15 декември свиква среща с африкански лидери във Вашингтон, "за да демонстрира ангажиментите на САЩ пред Африка".

"САЩ въвличат Китай в конфронтация. Той трябва да отговаря със свои методи. Това засяга на първо място икономиката", заявява пред "Независимая газета" африканистът академик Алексей Василиев.

"Китай е най-големият икономически партньор на Африка. По търговия той далеч изпреварва САЩ", посочва експертът. Говорейки за значението на континента в световното разположение на силите, той споменава и скорошната обиколка там на руския външен министър Сергей Лавров. Според него тя е показала, че Африка не желае да заеме явно прозападна позиция въпреки "натиска от всички страни".

"Африканците страдат от поскъпване, недостиг на храни. Те обвиняват за това бившите колониални сили и Америка. На този фон според мен Москва ще възприеме позитивно китайската инициатива", добавя руският политолог.

"Колкото до руските интереси, вече десетина африкански страни работят с частни военни компании. Според мен тук няма да има сблъсък между интересите на руски и китайски организации. За политиката на Пекин е характерно, че той мисли стратегически. Влага средства, дава заеми. Много страни са затънали в дългове. А Китай прави две крачки напред, после една крачка назад. Той опрости дълговете на Замбия, преструктурира тези на други (страни), но запазва общия си курс", заключава Василиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай