Вторник,

Китай отвърна на САЩ, съдбовно решение за Русия

От: Агенция Стандарт -
3505
Китай отвърна на САЩ, съдбовно решение за Русия
A
A
A

Китай даде знак, че ще задълбочи връзките си с Русия през следващата година. Външният министър Ван И днес защити позицията на страната си по отношение на войната в Украйна.

Ван, който говори по видеовръзка на конференция в китайската столица, също така обвини Америка за влошаването на отношенията между двете най-големи икономики в света, като заяви, че Китай "твърдо отхвърля погрешната политика на Съединените щати спрямо Китай".

Пекин отвърна на натиска на Запада по отношение на търговията, технологиите, правата на човека и претенциите си към обширна част от западната част на Тихия океан, обвинявайки САЩ в тормоз. Отказът на Китай да осъди инвазията в Украйна и да се присъедини към другите страни в налагането на санкции срещу Русия допълнително влоши връзките с Вашингтон и подхрани зараждащото се разделение с голяма част от Европа, посочва АП.

Ван заяви, че Китай ще "задълбочи стратегическото взаимно доверие и взаимноизгодното сътрудничество" с Русия, предаде БТА.

"По отношение на украинската криза ние последователно поддържаме основните принципи на обективност и безпристрастност, без да фаворизираме едната или другата страна, без да наливаме масло в огъня, още по-малко да търсим егоистични ползи от ситуацията", каза китайският външен министър.

Едновременно с това Ван И заяви, че Китай ще се стреми да върне отношенията със САЩ в нормалното русло, като заяви, че те са се влошили, защото "Съединените щати упорито продължават да разглеждат Китай като свой основен конкурент и да се ангажират с явна блокада, потискане и провокации срещу Китай".


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Китай Русия Сащ