Китай обвини САЩ за коронавируса

Пекин твърди, че може да е бил вкаран от американски военнослужещи

Китай обвини САЩ за коронавируса | StandartNews.com

Китай обвини САЩ за коронавируса, като обяви, че той може да е внесен в Поднебесната империя от US-военни. Китайският посланик в САЩ Цуй Тянкай бе извикан в Държавния департамент заради изявлението на говорителя на китайското Външно министерство, че новият коронавирус в град Ухан, откъдето пламна световната пандемия, може да е бил вкаран от американски военнослужещи. Това съобщи tass.ru, цитирайки Ройтерс и неин източник от американската администрация.

Говорителят Чжао Лицзян публикува в Twitter съобщение, в което предположи, че "коронавирусът е попаднал в Ухан по вина на американски военни", но не уточни как е станало това.

В тази връзка вестник South China Morning Post съобщи в петък, че присъствието на американски военнослужещи в Китай може да е било свързано с провеждането на VII Световни летни военни игри в Ухан. В тези съревнования, провели се от 18 до 27 октомври, са участвали военни от над 100 държави, включително от САЩ. По данни на същото издание първият случай на заразяване с коронавирус в Китай е бил регистриран на 17 ноември 2019 година у 55-годишен жител на Хубей.

Друг представител на китайското министерство заяви, че не бива да се бърза с изводите относно произхода на коронавируса, подчертавайки, че този въпрос изисква професионално научно изучаване.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай