Ким Чен-ун смрази света. Заговори за война

Зловеща прогноза

Ким Чен-ун смрази света. Заговори за война | StandartNews.com

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун смрази света. Той започна новата година със заплаха за война, съобщи "Албениън пост".

Ким е наредил на военните си да бъдат готови да унищожат напълно Южна Корея и Съединените щати, ако започне военна конфронтация.

 

Току-що започналата година не вещае нищо добро за Корейския полуостров, особено за отношенията между Пхенян и Сеул, които вече се влошиха през последните години. Острата реторика на Ким идва в края на традиционната среща на върха на Работническата партия.

Най-значимият политически пасаж от речта на върховния лидер е този, в който той определя търсенето на повторно обединение като "грешка", като по този начин признава, че е допуснал грешка между 2018 и 2019 г., когато е приел възобновяването на диалога с администрацията на тогавашния президент, демократа Мун Дже-ин.

"Мисля, че е грешка, която не бива повече да допускаме, считайки хората, които смятаме за наши най-големи врагове, за някой, с когото трябва да търсим обединение и помирение", каза Ким.

След това Пхенян потвърди възобновяването на всички военни операции в близост до границата, спрени след военното споразумение от 2018 г., което беше отменено от Сеул, след неотдавнашното изстрелване на първия шпионски сателит на КНДР.

Според пропагандата, която засега не е потвърдена от южнокорейското и американското разузнаване, първият сателит вече е в състояние да събира изображения и информация от важната американска военна база в Гуам, в Тихия океан.

Това, което най-много тревожи Южна Корея, е прякото участие на Русия. Според тайните служби на Сеул, септемврийската среща на върха между Ким и Владимир Путин в руския Далечен изток, е довела до решаващ пробив в плана на Пхенян за сателит.

Според съобщенията Северна Корея е предала на Русия проекта и данните от две предишни неуспешни изстрелвания. Москва трябвало да ги анализира и да даде необходимите предложения за изстрелването. В замяна на военна помощ за войната в Украйна.

Напрежението между двете корейски държави достига най-високото си ниво от десетилетия насам. Влошаване, което започна през пролетта на 2020 г., когато Ким взриви междукорейския комуникационен център в Кесон, на няколко километра от демилитаризираната зона.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай