Ким Чен-ун нареди да бъде унищожен голям монумент

Арката на обединението остана само спомен

Ким Чен-ун нареди да бъде унищожен голям монумент | StandartNews.com

Голям паметник в столицата на Северна Корея беше разрушен. Неговата символика е с вързана с идеята за помирение с Южна Корея, предаде Ройтерс. Това е станало по нареждане на лидера Ким Чен-ун, който миналата седмица нарече Сеул "основен враг" и заяви, че обединението вече не е възможно.

Сателитни снимки от Пхенян от днес показаха, че паметникът - арка, символизираща надеждите за обединение на двете корейски държави, която беше завършена след знаменателната двустранна среща на върха през 2000 г., вече не е там, съобщи онлайн медията NK News.

Ройтерс не можа да потвърди през независим източник, че паметникът, известен неофициално като Арката на обединението, е бил разрушен.

Напрежението на Корейския полуостров се покачи след засилване на военните маневри на Южна Корея и САЩ в отговор на оръжейните изпитания на Пхенян, който заяви, че се готви за "ядрена война" с враговете си.

Арката, официално известна като Паметник на трите харти за национално обединение, е висока 30 метра и е символ на трите харти, които са за самостоятелност, мир и национално сътрудничество, според южнокорейски документи.

Южнокорейският президент Юн Сук-йол, който встъпи в длъжност през 2022 г., зае твърда позиция срещу Пхенян, като призова за незабавен и твърд отговор на военната активност на Северна Корея, която покачва напрежението на Корейския полуостров.

Северна Корея се зарече да "заличи" южната си съседка, ако бъде нападната от Сеул и силите на САЩ. В края на миналата година Пхенян обяви за невалидно ключово споразумение, подписано със Сеул през 2018 г., целящо деескалация на военното напрежение.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай