Киев призна безсилието си (ОБЗОР)

Армията на Украйна бе приведена в пълна бойна готовност, страхува се от инвазия на руски войски

Киев призна безсилието си (ОБЗОР) | StandartNews.com

Милицията в Луганск се предаде на обсадилите я сепаратисти, превзеха още административни сгради в Донецка област

Властите в Киев продължават да губят контрол върху все повече градове в Източна Украйна, включително и в някои от големите областни центрове. Временният президент на Украйна Олександър Турчинов призна, че правителствените сили са "безпомощни" в източните райони Донецк и Луганск, предаде украинската агенция УНИАН.

На съвещание с ръководителите на областни администрации Турчинов каза, че ситуацията на част от територията на Донецка област, на която се провежда антитерористичната операция, не е под техен контрол. "Днес в този град властта не контролира ситуацията, също както и върху части от територията на Донецка област", обяви Турчинов. Освен това силовите структури не били способни да въведат ред нито там, нито в съседната Луганска област. По думите му съществува заплаха от дестабилизация на напрежението в Харковска, Одеска, Запорожска, Херсонска, Днепропетровска и Николаевска област. Турчинов каза още, че Украйна е в "пълна бойна готовност", страхувайки се от инвазия на руски войски.

В сряда рано сутринта маскирани въоръжени мъже във военни униформи завзеха правителствени сгради в 300-хилядния град Горловка, разположен на 40 км северно от Донецк. Те са въоръжени и облечени във военни униформи без обозначения. Във вторник сепаратисти завзеха сгради на местната администрация, областната управа, регионалната телевизия и на службата на регионалния прокурор в Луганск, а по-късно следобед сценарият бе повторен и с областното управление на МВР, както и с разположената в близост сграда на милицията. Очевидци, цитирани от ИТАР ТАСС, съобщили за стрелба с автоматично оръжие, но не е известно кой е стрелял. В двете сгради имало изпочупени прозорци, но няма пострадали. Вечерта украинските милиционери, обсадени в областното управление на МВР, напуснаха сградата и оставиха оръжието си на проруските демонстранти, съобщи Франс прес. Привърженици на федерализацията на Украйна превзеха също сградата на Кировския районен съвет в Донецк, съобщи местната "Обществена телевизия". Информацията беше потвърдена от областния губернатор Серхий Тарута по време на разговор с кмета Александър Лукянченко. "В Кировски район около 200 маскирани мъже нахлуха в сградата на райсъвета, смъкнаха от него флага на Украйна и издигнаха знамето на Донецката народна република. Те не обявиха никакви искания, започнаха да се настаняват, да носят вещи, матраци и храна", съобщи телевизията. Нежеланието на силовите структури да защитават държавни учреждения от сепаратистката окупация е факт в Източна Украйна още от началото на април. Поддръжници на "Донецката народна република" завзеха кметства и управления на милицията в няколко града.

Късно в сряда властта в Киев съобщи, че през нощта ще се състоят военни маневри по столичните улици. В изявление на правителствения уебсайт се казва, че през нощта на 30 срещу 1 май в столицата ще има "тактическо-специални учения". Към жителите и гостите на Киев се отправя предупреждение, че по централните улици на града ще преминават "колони бойна техника".

Версия: Битката e за гигантско находище на шистов газ

Шистовият газ вероятно може да даде обяснение защо точно град Славянск стана горещата точка на картата на Донбас и Украйна, пише на сайта си украинското тв предаване за журналистически разследвания "ТСН-Тиждень".
Журналисти са направили свое разследване за т.нар. Юзовски проект, който с неохота се обсъжда дори в самата Украйна, тъй като той засяга значителни ресурси, способни да променят енергийната карта на света.

В Славянск няма никакви важни предприятия, мини, военни части или научни институти. Той обаче се намира в самия център на територията на "Юзовския проект", където са съсредоточени залежи от енергийния ресурс на XXI век - шистов газ. Гигантското находище обхваща част от територията на Донецка и Харковска област.
Общата му площ е почти 8000 кв.км. Експерти посочват, че запасите от газ там могат кардинално да променят не само Украйна, но и Европа.

Централната власт много внимателно подбира думите си за перспективите пред проекта. Дори при тази сдържаност обаче се вижда голямата бъдеща изгода за Украйна. "Залежите са много големи. Според наличните оценки ние можем да увеличим собствения добив на газ с 30-40%", казва министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан. От това се били уплашили руските газови монополисти, тъй като украинският шистов газ ще означава смърт за "Газпром", пише "ТСН-Тиждень".

Планира се шистов газ в Украйна да се добива не само в източната, но и в западната част на страната - в Лвовска област. Благодарение на това Украйна бързо ще се избави от газовото иго на Кремъл, тъй като е четвъртата в Европа по залежи.

Путин засега отлага отговор на санкциите

Руският президент Владимир Путин заяви, че е отхвърлил предложението на правителството на Руската федерация да се въведат ответни санкции срещу САЩ и ЕС. "Руското правителство вече предложи някои ответни стъпки. Аз смятам, че това не е необходимо", заяви пред журналисти държавният глава след среща с ръководители на Беларус и Казахстан във вторник вечерта, предаде ИТАР-ТАСС. Висши руски политици коментираха, че Русия ще отговори на Запада, след като ЕС и САЩ разшириха списъците от руснаци със замразени банкови сметки и забрана за пътуване на тяхна територия. "Ако нещо подобно продължи, то ние разбира се трябва да помислим за това кой и как работи в ключовите сектори на руската икономика включително в енергийния сектор. Много бихме искали да не прибягваме към никакви мерки в отговор", каза Путин. Той отново отправи обвинения към САЩ, че дирижират украинската криза, но остават в сянка. "Мисля, че това, което се случва сега, ни показва кой наистина ръководи процеса отначало", обясни руският президент. По думите му това, че САЩ са излезли на преден план в разрешаването на кризата в Украйна, "говори, че те първоначално и са оглавявали този процес".

Владимир в Крим на 9 май

Руският президент Владимир Путин и премиерът на Дмитрий Медведев планират да бъдат в Крим за Деня на победата - 9 май, съобщи министерството на отбраната, цитирано от "Газета.Ru".

"Визитата на първите мъже на Русия в Крим на 9 май ще бъде оценена като акт за окончателно символично присъединяване на полуострова към Русия", смята украинският политолог Вадим Карасьов.

От 1 май пък пенсиите в Крим се вдигат с 50%, като средният им размер ще достигне 7900 рубли. Ставката на ДДС се понижава от 20% на 4%, а за стоките от първа необходимост - 2%. Едновременно с това се опрощават всички задължения на кримските граждани към бюджета.

НАТО увеличава тройно изтребителите в Балтика

От 1 май НАТО ще увеличи три пъти броя на изтребителите за защита на балтийските страни, съобщава УкрИнформ. За патрулиране над Естония, Латвия и Литва ще се отправят 12 самолета от Военновъздушните сили на Полша, Великобритания и Дания. Всяка от тези три страни ще отдели по четири изтребителя. Полша ще предостави Миг-29, Великобритания - многофункционалните "Тайфун", а Дания - F-16. Досега алиансът отделяше само четири самолета на ротационен принцип (съюзниците на балтийските страни в НАТО се редуваха да предоставят изтребители за тази мисия). НАТО реши да увеличи военното си присъствие в Централна и Източна Европа след ескалацията на кризата в Украйна. В съобщението на алианса се посочва, че подсилване на мисиите в балтийските страни е за първи път от 10 г.

САЩ готови да махнат наказанията

САЩ могат да отменят санкциите срещу Русия, ако тя предприеме стъпки за намаляване на напрежението в Украйна. Това заяви заместник-помощникът на държавния секретар за Европа и Евразия Брент Хартли. Той добави, че САЩ смятат, както и досега, да използват едновременно дипломация и санкции в отношенията си с Русия. В същото време САЩ призоваха Русия да "напусне Украйна с мир" и предупредиха, че "всеки инч" от територията й ще бъде защитаван, ако е застрашен. Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че Русия се е провалила в спазването на споразумението за недопускане ескалация на напрежението. "Русия не е направила дори една стъпка за спазването на споразумението от миналия месец", обяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай