Хвърчат глави! Путин арестува генерал

Чистка на военни служители след бунта на "Вагнер"

Хвърчат глави! Путин арестува генерал | StandartNews.com

Заместник-командирът на руските военни операции в Украйна генерал Сергей Суровикин е бил арестуван от властите в рамките на чистката на военни служители след бунта на наемниците от групата "Вагнер", съобщи „Нюзуик“, пише БГНЕС.

Позовавайки се на източници от руското министерство на отбраната, рускоезичната версия на „The Moscow Times“ съобщи, че Суровикин е бил арестуван за това, че е застанал на страната на ръководителя на "Вагнер" Евгений Пригожин, чиито отряди завзеха военен щаб в Ростов на Дон и настъпиха към Москва.

Руският военен блогър Владимир Романов също съобщи за ареста на Суровикин в сряда, а Институтът за изследване на войната заяви, че военни "филиали" на Суровикин са обвинени в "съучастие" в бунта. Позовавайки се на руски военен блогър, мозъчният тръст заяви, че е в ход "мащабна чистка" в руското военно командване.

Бунтът беше потушен в събота след докладвана сделка, договорена от беларуския лидер Александър Лукашенко, според която нито Пригожин, нито бойците му ще бъдат обвинени, а ръководителят на "Вагнер" ще бъде заточен в Беларус.

Суровикин стана командир на всички руски сили, нахлули в Украйна през октомври 2022 г., но през януари 2023 г. бе заменен от Валерий Герасимов.

По информация на „Дейли мейл“, високопоставеният руски генерал "изчезна" на фона на твърдения, че е знаел предварително за въоръжения бунт през уикенда, който заплаши режима на Владимир Путин. Една от версиите бе, че генерал Сергей "Армагедон" Суровикин е извикан на разпит във връзка със заговор за сваляне на министъра на отбраната Сергей Шойгу в рамките на лов за прочистване на вътрешните врагове.

Американски служители, информирани за американското разузнаване, заявиха, че високопоставен руски генерал е бил предварително запознат с плановете на Пригожин да се опълчи срещу Шойгу и началника на въоръжените сили генерал Валерий Герасимов заради провалите във войната срещу Украйна, съобщи „Ню Йорк Таймс“. Подозренията са, че този генерал е Суровикин, командир, известен със своята безпощадност и бруталност. Свързаният с провоенния канал Рибар, Телеграм, разкри, че Суровикин "не е виждан от събота".

Преди да изчезне, Суровикин отправи отчаян съботен призив да се откажат от опозицията си срещу военното ръководство и да се върнат в базите си "преди да е станало твърде късно". Той разкри, че му е било наредено да се върне в Москва от фронта. Сега се оказва, че това може да е станало заради подозрения, че е знаел за "преврата", както и заради съмнения за съпричастност към него.

По това време той заяви публично: "Не можем да играем в ръцете на врага в този труден за страната ни момент. Необходимо е да се подчиним на заповедта на народноизбрания президент на Руската федерация, преди да е станало твърде късно“.

Твърди се, че не са го виждали, откакто е записал това съобщение.

Новите разкрития подчертават дълбоките разцепления и нестабилността по върховете на властовата структура на 70-годишния Путин, който страда от украинските териториални придобивки във войната.

Американски служители също така заявиха, че има признаци, че и други руски генерали може да са подкрепили опита на Пригожин да смени ръководството на Министерството на отбраната със сила. Настоящи и бивши американски служители заявиха, че Пригожин не би започнал въстанието си, ако не е вярвал, че други лица на ръководни позиции ще му се притекат на помощ.

Някои бивши служители изразиха мнение, че Путин може да реши да задържи генерал Суровикин, ако заключи, че той е знаел за плановете на Пригожин, но не му е помогнал. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай