Хищникът на Гърция захапа премиера

Южната ни съседка влиза в политическа нестабилност година преди изборите

Хищникът на Гърция захапа премиера | StandartNews.com

 

  • Южната ни съседка влиза в политическа нестабилност година преди изборите
  • Министър-председателят призна подслушване на опозиционен лидер, но го обяви за законно. Следеният Никос Андрулакис разкри „дълбока държава“ в гръцкото разузнаване

 

Гърция се тресе тези дни от политически скандал, наречен от опозиционните партии „личен Уотъргейт“ за министър-председателя Кириакос Мицотакис. Премиерът трябваше да признае огласена на 26 юли информация за подслушването на лидера на ПАСОК Никос Андрулакис. Повечето партии в страната настояват за задълбочено разследване на скандала. Мицотакис обаче изобщо не смята да се разделя с високия си пост и макар да признава драматичната афера твърди, че всичко е било законно. Но не и морално, както заяви смирено в обръщение към нацията премиерът.

Случаят с подслушването

На 26 юли Никос Андрулакис, който е евродепутат от 2014 г., а от края на 2021 г. е и председател на опозиционната партия ПАСОК – Движение за промяна, подаде жалба до прокурорите във Върховния съд на Гърция, в която заяви, че е имало опит за подслушване на мобилния му телефон с шпионски софтуер, наречен Предътър (Predator, „хищник“ на англ.).

Андрулакис информира, че е разбрал за опита за подслушване, след като е бил уведомен не от властите в Гърция, а от службата за киберсигурност на Европейския парламент.

„Никога не съм очаквал, че гръцкото правителство ще ме постави под наблюдение с най-мрачни практики", заяви Андрулакис, след като шефът на разузнаването Панайотис Кондолеон и генералният секретар на кабинета на Мицотакис – Григорис Димитриадис, подадоха оставки.

Никос Андрулакис е бил подслушван по време на изборите за председател на ПАСОК, на които той бе сочен за фаворит. В средата на следващата година в Гърция предстоят парламентарни избори, в които ПАСОК може да се окаже ключов играч, ако нито една партия не спечели достатъчно гласове, за да не се нуждае от коалиционен партньор, както показват социологическите анкети. ПАСОК, която е третата по големина политическа партия в Гърция, беше в продължение на десетилетия основният политически съперник на партията на Мицотакис Нова демокрация.

Управляващите оглушително мълчат и по друго неизяснено събитие с шпионски привкус. Става дума за случката с финансовия журналист Танасис Кукакис, който още през април съобщи, че е бил уведомен от групата за дигитални права „Ситизън лаб“ (Citizen Lab), че телефонът му е бил обект на наблюдение чрез софтуера „Предътър“ от юли до септември 2021 година. Комитетът за защита на журналистите беше призовал за бърза и задълбочена проверка, за да се установи кой е организирал това наблюдение и да му се потърси отговорност.

Обвиняваната за подслушвала Кукакис и признала си за следенето на телефона на Андрулакис Национална разузнавателна служба (EYP) е подчинена директно на министър-председателя - промяна, която Мицотакис сам въведе след спечелването на изборите през 2019 година.

Признанието на Мицотакис

В понеделник премиерът Мицотакис заяви в телевизионно обръщение към нацията, че не е знаел, че лидерът на ПАСОК е бил подслушван от гръцката разузнавателна служба през 2021 година. Мицотакис подчерта, че ако е знаел за подслушването, никога не би го допуснал. Въпреки че всичко е било направено законно, разузнаването е подценило политическото измерение на това конкретно действие. Формално то е било адекватно, но политически неприемливо, заяви Мицотакис. По думите му този случай е подкопал доверието на гражданите към националното разузнаване.

Мицотакис каза, че е разбрал за подслушването на лидера на ПАСОК Никос Андрулакис едва "преди няколко дни" и обяви мерки за затягане на контрола върху на дейността на разузнавателната служба и за увеличаване на прозрачността на нейните практики.

"Може и да е било в съответствие с буквата на закона, но е било неправилно. Не съм знаел за това, а ако знаех, никога не бих го допуснал", каза гръцкият министър-председател.

Мицотакис не спомена обаче случая с журналиста Кукакис. Премиерът се ограничи само в обещанието, че правителството ще предложи промени в начина на работа на Националната разузнавателна служба, включително повишаване на отчетността и парламентарния контрол, както и реформи за засилване на прозрачността, обучението на персонала и вътрешния контрол.

Версията, споделена от Мицотакис е, че мобилните телефони на Никос Андрулакис са били поставени под „законно наблюдение“ през 2021 г. в продължение на три месеца. Подслушването било спряно „автоматично“ няколко дни след като Андрулакис спечелил надпреварата за лидерския пост в ПАСОК. Гръцкият премиер обаче не уточни защо опозиционният политик е бил подслушван.

Мицотакис обяви, че правителството ще предложи промени в начина на работа на Националната разузнавателна служба, включително повишаване на отчетността и парламентарния контрол, както и вътрешни промени за засилване на прозрачността, обучението на персонала и вътрешния контрол.

Гневът на подслушвания

След обръщението на Мицотакис последва светкавичен отговор от жертвата. Лидерът на ПАСОК Никос Андрулакис обвини министър-председателя, че се крие, за да спечели време по повод скандала с подслушването. Опозиционният лидер е категоричен, че премиерът "методично избягва да дава обяснения за създадената от Националната разузнавателна служба "дълбока държава".

"Шпионският софтуер „Предътър“ беше използван за подслушване на телефона ми, докато само няколко дни по-рано бях поставен под наблюдение от EYP", заяви Андрулакис и добави, че "нямаше да сме наясно с тези тъмни практики, ако не беше официалният доклад на Европейския парламент".

Андрулакис посочи, че разузнавателна служба е приписала необходимостта да бъде подслушван с искания от властите в Армения и Украйна – нещо, което и двете държави са отрекли чрез посолствата си в Атина.

"Приказките за предполагаемото участие на Армения и Украйна в моето наблюдение бяха развенчани от съответните им посолства по най-официалния и унизителен за вас начин", заяви Андрулакис, обръщайки се към премиера Мицотакис.

"Няма да приема никакво прикриване“, каза Андрулакис и добави, че Мицотакис се е опитал да "омаловажи ключов случай за разделението на властите в страната".

„Въпросът не е личен, а е въпрос на демокрация. Той се отнася до тревогата на всеки гражданин, който иска да живее и да отглежда децата си в условия на справедливост и абсолютно зачитане на човешките права. Ще продължа да се боря, за да може съдебната система, гръцкият парламент и европейските институции да извадят наяве цялата истина", каза Никос Андрулакис.

Полъхът на избори

ПАСОК е третата по големина политическа партия в страната и в продължение на десетилетия беше основният политически съперник на консервативната "Нова демокрация" на Мицотакис. В средата на следващата година в Гърция предстоят парламентарни избори, в които ПАСОК може да се окаже ключов играч, ако нито една партия не спечели достатъчно гласове, за да не се нуждае от коалиционен партньор, както показват социологическите анкети.

Спорът влиза в сърцето на демокрацията

Миналата седмица ръководителят на Националната служба за разузнаване Панайотис Кондолеон и началникът на кабинета на министър-председателя Григорис Димитриадис неочаквано подадоха оставки заради случая. След последвалото признание от страна на Кириакос Мицотакис вече става ясно, че бурята не може да бъде удържана и спорът между политиците ще бъде решаван в самото сърце на гръцката демокрация - парламента.

Законодателите в Атина ще подновят работата си една седмица по-рано от предвиденото. С това правителството прие искането на лявата опозиция за "извънреден дебат" по скандала с телефонното подслушване. „Правителството се съгласи да измести началото на работата на парламента от 31 август, както бе планирано по-рано, на 22 август", каза говорителят на правителството Янис Иконому.

Ципрас отново изплува

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас е този, който поиска да бъде прекратена лятната ваканция на парламента и да бъде насрочен извънреден дебат по скандала с подслушването. "Днес никой не може да каже колко и кои политици, журналисти или други граждани са засегнати от вдигането на секретността", заяви Ципрас, който беше премиер в периода 2015-2019 г. и се надява отново да управлява Гърция.

Позицията на СИРИЗА, която в момента е основната опозиционна партия е, че Мицотакис не е успял да отговори на важни въпроси, включително защо Андрулакис е бил смятан за заплаха за националната сигурност и е бил подслушван. Един от близките помощници на Алексис Ципрас - Панос Скурлетис - първи  припомни, че Ричард Никсън е подал оставка като президент на САЩ точно преди 48 години заради подобен скандал. Скурлетис посочи, че партията му очаква Мицотакис да постъпи по същия начин – да се извини и да подаде оставка.

В люлката на демокрацията обаче колелата не се завъртат по подобен начин, а премиерът, със своето абсолютно мнозинство в парламента, изглежда непоклатим. Предвид международната обстановка и вътрешните социално-икономически проблеми гърците сякаш не се тормозят много от подхвърлянето на топката между политиците. Следващите редовни парламентарни избори трябва да се проведат през май 2023 г. и явно публиката ще трябва да изтърпи сегашния политически спектакъл до тогава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай