Кери: Има начин да се споразумеем с Иран

Кери: Има начин да се споразумеем с Иран | StandartNews.com

Токио. Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че Вашингтон е готов на диалог с Иран, но само в случай, че се предприемат конкретни мерки за спиране на ядрената програма на страната, предаде АФП.

Кери изрази това мнение по време на пресконференция в Токио, където се провежда среща с участието на представители от външни ведомства и министерство на отбраната на САЩ и Япония.

Ден след като Израел обяви готовност да действа и сама срещу Техеран, Кери заяви, че Иран ще се съди по действията, а не по думите. "Уверявам министър-председателят Нетаняху и народа на Израел, че нищо, което правим по отношение на Иран не се основава само на доверие", заяви Кери.

"Това ще е основано върху серия от постъпки, които да гарантират пред всички ни, че сме наясно с това, което се случва", допълва още Джон Кери.

„Израел няма да позволи на Иран да се сдобие с ядрени оръжия. Ако Израел е принуден да действа сам, тогава ще действа сам", заяви министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху пред Общото събрание на ООН миналата седмица.

Очаква се този месец да се проведе нов кръг преговори между западни и ирански представители в Женева, в първи опит да се провери демонстрираното желание на Иран за откритост към международната общност.

Международните санкции срещу Иран заради това, което Западът определя като ядрена програма, се отразиха тежко върху икономиката на ислямската република и нейните лидери дадоха ясен знак, че търсят отслабването им, коментират наблюдатели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай