Къде е Ким? Пропусна важно събитие

Сестра му също отсъстваше

Къде е Ким? Пропусна важно събитие | StandartNews.com

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун явно не е присъствал на възпоменателното събитие в Двореца на слънцето в Кумсусан по повод 11-ата годишнина от смъртта на баща му Ким Чен Ир, съобщи агенция Yonhap, позовавайки се на Корейската централна информационна агенция (KCNA).

Според KCNA, високопоставени представители на управляващата Корейска работническа партия, постоянната комисия на Върховното народно събрание, правителството и въоръжените сили са посетили двореца на 17 декември. На публикуваните снимки от церемонията липсва лидерът на Народната република Ким Чен Ун, както и сестра му Ким Йо Чен, посочва Yonhap. Лидерът на КНДР винаги посещаваше двореца по случай годишнината от смъртта на баща си. KCNA посочва, че от името на Ким Чен Ун е била поставена кошница с цветя пред статуите на предишни лидери на КНДР.

Хонг Мин, изследовател от Института за национално обединение на Република Корея, смята, че вместо мавзолея Ким Чен Ун може да е посетил свещената планина Паекту. "Няма индикации, че нещо много важно му е попречило да посети двореца. Може би Ким Чен-ун и неговите помощници са посетили планината Паекту вместо това, за да определят планове за следващата година", каза професорът.

"Ако Ким Чен Ун е пропуснал събитието в Пхенян, севернокорейците едва ли ще разберат. Но ако е посетил Пекту, който се смята за свещен, тогава хората ще възприемат пътуването като основа за повратна точка", заключава Хонг Мин.

Дворецът Кумсусан, разположен в североизточните покрайнини на Пхенян, е построен през 1977 г. и първоначално е бил използван като резиденция на Ким Ир Сен, в която той е провеждал срещи, приемал чуждестранни делегации, а там са били и неговите апартаменти. След смъртта на първия президент на КНДР на 8 юли 1994 г. дворецът е превърнат в гробница. Там се намира и тялото на втория лидер на КНДР Ким Чен Ир.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай