Кайро сложи край на отношенията с Дамаск

Кайро сложи край на отношенията с Дамаск | StandartNews.com

Египет прекрати отношенията си с режима на Башар Асад, съобщи президентът Мохамед Морси. Кайро изтегля посланика си от Дамаск и затваря сирийското посолство в Египет. Освен това Морси отправи предупреждение към ливанската шиитска групировка "Хизбула" незабавно да изтегли бойците си от Сирия, където те се сражават на страната на Асад. "Това са напълно сериозни думи", добави президентът.

Така най-многолюдната арабска държава на практика застава срещу властите в Дамаск, коментират наблюдатели. В реч пред сунитски духовници в Кайро президентът каза още: "Ние заставаме и срещу "Хизбула" и нейната агресия срещу сирийския народ. "Хизбула" трябва да напусне Сирия - това са съвсем сериозни думи. Няма място за "Хизбула" в Сирия." Освен това Марси призова международната общност да не се колебае и да наложи веднага зона, забранена за полети, в Сирия. Вчера сирийското правителство осъди решението на Египет да скъса връзките с Дамаск и да подкрепи въоръжената опозиция срещу президента Башар Асад, определяйки това като "безотговорно" решение, предаде АФП.

"Сирия осъжда безотговорната позиция на Морси, който се присъединява към кликата на заговорниците начело със САЩ и Израел срещу Сирия", заяви сирийски представител, цитиран от агенция Сана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай