Католиците празнуват Цветница, папа Франциск ядосан

Светият отец нееднократно е осъждал войната и страданията на невинни хора

Католиците празнуват Цветница, папа Франциск ядосан | StandartNews.com

Светът на католическата църква отбелязва днес Палмова неделя, по-известна в България като Цветница. Според традицията се благославят маслинови, палмови и върбови клонки, в зависимост от страната и географското й положение. Днешната Цветница обаче не е повод за празнуване заради войната в Украйна.

Отслужвайки меса за Палмова неделя пред множеството на площад "Св. Петър", за първи път от началото на пандемията, папа Франциск бе възмутен и заяви, че "безумието на войната" кара хората да извършват "безсмислено жестоки действия".

Понтифът не спомена изрично руската инвазия в Украйна, но от думите му става ясно какво е имал предвид. Светият отец нееднократно е осъждал войната и страданията на невинни хора.

По време на своята проповед за Палмовата неделя папата каза: "Когато прибягваме до насилие... губим съзнание за това защо сме на този свят и дори извършваме безсмислено жестоки действия. Виждаме това в безумието на войната, когато Христос бива разпънат повторно".

Папа Франциск изрази съжаление за "несправедливата смърт" на съпрузи и синове, за бежанците бягащи от бомбите, за лишените от бъдеще млади хора, и за "войниците, изпратени да убиват техните братя и сестри".

Светият отец използва първата си голяма меса от началото на пандемията от коронавируса, за да призове за примирие в Украйна по време на наближаващите Великденски празници.

"Оставете оръжията, сключете Великденско примирие", каза папата пред 50-хилядното множество от вярващи, събрали се на площада "Св. Петър" на Палмовата неделя. Католическият Великден се пада на 17 април, но празникът ще бъде празнуван от православната църква на 24 април, включително в Русия и Украйна.

"Не презареждайте оръжията и не продължавайте да се биете, не! От примирие към истински мир, благодарение на честни преговори, бъдете също готови да правите жертви за доброто на хората", каза папа Франциск и добави: "Каква победа е това да издигнеш знаме над купчина руини".

Светият отец призовава за мир от началото на войната в Украйна. Тази седмица той ще изпрати своя кардинал, отговарящ за подаянията, Конрад Крайевски, за трети път в Украйна, за да предаде на Киев линейка с лекарства и медицинско оборудване.

Заради остри болки в коляното 85-годишният папа Франциск пропусна традиционната процесия от обелиска в центъра на площада към олтара на стълбите на базиликата "Св. Петър", отбелязва Ройтерс. Вместо това той наблюдаваше, седнал до олтара, до който бе откаран от малка кола. По-късно папата накуцваше, докато произнасяше месата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай