Вторник,

Католици във Филипините разпнати на кръста

От: Администратор -
Католици във Филипините разпнати на кръста
A
A
A

На католическия Разпети петък стотици боси мъже се самобичуваха, а десетина бяха приковани на кръста във Филипините, предаде Франс прес и БТА. Подобни церемонии на този ден се провеждат ежегодно в страната, където католиците са 80 милиона. Повечето от тях отиват на църква заедно със семействата си. Но в някои райони поклонниците вярват, че чрез страдания могат да се избавят от греховете си.
На север от столицата Манила мъже с трънни венци на главите си се придвижват бавно под палещите слънчеви лъчи по път в провинция Пампанга. Те си нанасят удари по гърбовете със захванати за корда бамбукови пръчки. "Това е религиозен ангажимент. Ще участвам в подобни церемонии, докато мога", каза 38-годишният шофьор на камион Рести Давид, който се самобичува от близо 20 години. Той се надява, че Господ ще излекува брат му от рак.

Кръв и пот се стичат по панталоните на участниците. Всеки удар предизвиква гримаси сред публиката. Някои зрители извръщат очи встрани, когато шествието минава пред тях. Най-важната му част обаче е приковаването към кръста. Осемсантиметрови гвоздеи се забиват в дланите на ръцете и в нозете на поклонници, преди дървеният кръст да бъде изправен от мъже, дегизирани като древни римляни, за да може множеството да види участника, подложил се доброволно на страдания.

Церемонията всяка година и привлича голям брой туристи във Филипините. Няколко доброволци играят ролята на Исус Христос, докато стотици други ги бият с камшици, изобразявайки древните римски легионери, след това ги увесват на кръстовете. Разпнатите се намират на кръста само няколко минути.

Официални представители на католическата църква в страната са против традицията. Според тях разпъването се извършва само заради привличането на туристи и е явен опит за комерсиализиране на Страстния петък. Представители на Червен кръст също изразяват недоволство от традиционната акция.

В същото време един от разпнатите, който от години се подлага на това изпитание, заявил, че не го прави за пари, а от „чисто сърце” и по време на издигането на кръста се чувствал „много близо до Бог”.

Традицията се е зародила в селището Сан Педро Кутуд преди близо 60 г.  Корените й са в уличната пиеса „Пътят на Кръста”, написана от местния жител Рикардо Наваро през 1956 година.
 


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички