Кардинал: Затваряхме си очите за педофилите

Кардинал: Затваряхме си очите за педофилите | StandartNews.com

Кардинал от Ватикана призна, че Католическата църква е предпочела да пази репутацията си, вместо да се погрижи за жертвите на сексуално насилие от свещеници. Ковчежникът на Ватикана Джордж Пел направи изказването по време на съдебно дело срещу свещеници педофили в родината му.

"На този етап инстинктът бе повече да защитаваме институцията от срам", каза той чрез видеовръзка пред комисията, изслушваща свидетелите по делото. "Не съм тук, за да защитавам незащитимите, църквата направи огромни грешки и се опитва да намери лек за тях. Църквата в много случаи прецака нещата, предаде хората", призна кардиналът. Джордж Пел е министър на икономиката на Ватикана и се смята, че е третият по влияние човек след папата.

Кардиналът добави още, че в Църквата е имало предразположение да не се вярва на децата, оплакващи се от сексуално насилие. Той самият призна, че е правил такива грешки, като често е бил склонен да вярва повече на свещениците, отколкото на хората, оплакващи се от тях. "Трябва да кажа, че в онези дни, ако свещеник отречеше такова нещо, бях много склонен да го приема", посочва кардиналът.

Пел даде показанията си от офиса си във Ватикана, тъй като лекарите не му разрешили да пътува до Австралия заради проблеми със сърцето. Въпреки това обаче близки на жертвите пътуваха до Ватикана и присъстваха лично по време на изказването му, за да може поне малко да почувства натиска, на който би бил подложен в съда в родината си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай