Канбера легализира Юбер

Канбера легализира Юбер | StandartNews.com

Столицата на Австралия Канбера днес стана първият град в страната, който легализира услугата за споделени пътувания Юбер, въпреки ожесточените протести от страна на таксиметровите шофьори.

От днес, шофьорите, които са се включили към услугата "Юбер Екс", позволяваща регистрираните шофьори да превозват пътници със собствените си автомобили, ще имат възможност да работят наравно с такситата.

Главният министър на Австралийската столична територия Андрю Бар изрази увереност, че услугата е безопасна и ще допълни таксиметровите превози.

Той бе първият, който използва услугата след легализирането ѝ, заедно с генералния мениджър на "Юбер" за Австралия Дейвид Рорсхайм.

"Юбер" бе създадена през 2009 г. в Калифорния и бързо се разрасна, обхващайки 60 държави. Експанзията й обаче доведе до сблъсъци с таксиметровите шофьори, които я възприемат като нелоялна конкуренция, и до множество правни проблеми заради системата на компанията за акредитация на шофьорите и други въпроси.

През септември хиляди шофьори на таксита протестираха в Сидни, Мелбърн и Бризбейн, твърдейки, че шофьорите на "Юбер" не са обвързани със същите разпоредби и лицензионни такси като тях и следователно незаконно подкопават бизнеса им. Докато таксиметровите шофьори стачкуваха обаче към услугата се насочиха хиляди клиенти.

В Канбера лицензионните такси за такситата ще бъдат намалени наполовина през 2016 г. и след това - още наполовина през 2017 година, посочиха властите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай