Камерън призна за акции в офшорка (ОБЗОР)

Камерън призна за акции в офшорка (ОБЗОР) | StandartNews.com

Опоненти поискаха оставката на британския премиер заради "Досиетата от Панама"

Британският премиер Дейвид Камерън призна, че до 2010 г. е притежавал акции в регистрирания в Бахамските острови офшорен фонд на баща си. През последните дни той упорито отричаше да има участие в офщорни компании, след като името на покойния му баща Иън Камерън изплува от "Досиетата от Панама" в понеделник.

В интервю за телевизия Ай Ти Ви Камерън заяви, че през 2010 г. е продал тези акции за около 30 000 лири (37 000 евро), няколко месеца преди да бъде избран за премиер.

"Заедно със Саманта (съпругата му) притежавахме 5000 акции в Блеърмор инвестмънт тръст, които продадохме през януари 2010 г. за около 30 000 лири", преди да стана премиер, заяви Камерън пред Ай Ти Ви. Той настоя, че е плащал данъци във Великобритания върху получените дивиденти и че в действията му не е имало нещо незаконно. "Нямам какво да крия. Гордея се с баща си и от това, което е постигнал, от фирмата, която е създал и всичко останало. Не мога да понеса името му да бъде очерняно. Имам две къщи, една от които съм отдал под наем, и имам заплатата си на премиер. Нямам акции, нямам инвестиции, имам някакви спестявания", заяви британският премиер.

Камерън стана обект на атаки в родината си след разкритието, че баща му е ръководил фонд, върху чиито приходи не са били плащани данъци във Великобритания в продължение на 30 години благодарение на сложна схема на панамската юридическа кантора "Мосак Фонсека". Канцеларията на премиера направи четири поредни изявления, в които се казва, че това е личен въпрос, а самият Камерън във вторник увери, че не притежава "никакви акции, никакви офшорни тръстове, никакви офшорни фондове, нищо от този род".

Няколко британски депутати призоваха премиера да подаде оставка след признанието му за участие в дейността на офшорни компании. "Камерън имаше шест години, за да каже истината пред парламента и народа, но той не го направи. Махай се, лицемер", писа в Туитър лейбъристът Джон Ман. А заместник-председателят на Лейбъристката партия Том Уотсън призова Камерън да върне на финансовото министерство всички средства, които е получил благодарение на собствеността си на офшорни компании.

"Мосак Фонсека" хакната от Европа

Следите на хакерската атака, довела до проникване в компютърната система на панамската юридическа фирма "Мосак Фонсека", водят към Европа, съобщи в интервю за АП един от партньорите основатели на фирмата Рамон Фонсека.
Той отказа да обясни на какво се основава този извод и кой го е направил. "Не мога да кажа повече, защото по това дело в момента се води разследване", каза юристът, цитиран от БТА. Фирмата е специализирана в създаване на офшорни компании.

Фонсека каза още, че неговата фирма предпочита да няма работа с граждани на САЩ. С това се обяснява незначителният брой имена на американци в т.нар. Досиета от Панама, публикувани от Международния консорциум на разследващи журналисти. Юристът поясни, че той и неговият партньор Юрген Мосак по традиция имат работа с клиенти в страните от Европа и Латинска Америка.

САЩ плашат Русия с "Панамски санкции"

Съединените щати плашат Русия с "панамски санкции", пише "Независимая газета".

Щатската администрация в САЩ проучва разкритията на Международния консорциум на разследващите журналисти за офшорки, предполагаемо подпомагали руски фирми и физически лица да заобикалят антируските санкции на Запада, наложени заради дестабилизацията в Украйна, сочат данни на вестника. Според него съответните бизнесмени може да бъдат включени в разширен черен списък още през юни, когато ЕС ще трябва да реши дали да продължи ограниченията, наложени на Русия.

В руската част от разследването се споменава, че хора от "близкото обкръжение" на президента Владимир Путин са прехвърлили през офшорни компании най-малко 2 милиарда долара, а 12 длъжностни лица са станали учредители, собственици или акционери на такива фирми, напомня изданието.

"Независимая газета" обаче не изключва възможността заплашителните изявления на американски служители да се окажат блъф. "Панамските документи" не съдържат пълни доказателства за вината на бизнесмените, заявява юристът международник Вадим Войников, според когото САЩ едва ли ще наложат нови санкции, а ЕС надали би се присъединил към тях.

Екранни легенди кътат пари на острови

Режисьорите Педро Алмодовар и Стенли Кубрик, създателят на музикални реалити предавания Саймън Кауъл, актьорът Джеки Чан и дори световният шампион по шах Боби Фишер - това са само малка част от имената на известните личности, които изплуваха от журналистическото разследване на досиетата от Панама, отбелязва "Гардиън". Ето някои знаменитости, за които излязоха на светло данни в разгара на скандала с панамските досиета.

Саймън Кауъл

Станалият известен по целия свят с музикалните форматите X Factor и BritainТs Got Talent английски продуцент е едноличен собственик на две компании от Британските Вирджински острови. Компаниите са основани по времето, когато Кауъл е имал намерение да закупи два терена земя в Барбадос, където прекарва повечето си ваканции. Парцелите са част от луксозен строителен проект в близост до известния хотрел Sandy Lane, а земи в района са закупили и други известни личности като композитора Андрю Лойд Уебър и бившия собственик на отбор от Формула 1 Еди Джордан.

Стенли Кубрик

Известният американски режисьор прекарва последните десетилетия от живота си в имението си в графство Хартфордшър в Южна Англия. След смъртта му обаче имотът е прехвърлен на офшорни компании, контролирани от дъщерите му. Компаниите са три на брой и са регистрирани на Британските Вирджински острови. В момента имението е пртежавано от Anya K Holdings Ltd, Vivian K Holdings Ltd и Katharina K Holdings Ltd. Имената на компаниите съвпадат с имената на дъщерите на американския режисьор - Аня, починала през 2009 г., Вивиан и доведената му дъщеря Катарина.

Педро Алмодовар

Известният испански режисьор и носител на "Оскар" Педро Алмодовар също бе замесен в офшорния скандал. Алмодовар е бил пълномощник на компанията Glen Valley Corporation, развивала дейност от 1991 г. до 1994 г. Двама служители на "Мосак Фонсека" са били директори на същата компания. Въпреки че той отказва да даде какъвто и да било коментар, брат му Аугустин, който също е бил пълномощник на компанията, се извини за "увредения публичен имидж на брат си" и зави, че това е плод на собствената му "липса на опит в първите години на семейния бизнес".

Боби Фишер

Американският гросмайстор Боби Фишер е придобил пълномощия над базираната в Панама компания Kettering Consultants Inc през октомври 2007 г., три месеца преди смъртта му през януари 2008 г. В пресконференция през 1992 г. Фишер обявява, че не е плащал данъци от 1976 година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай