Калашников имал приживе угризения за автомата си

Калашников имал приживе угризения за автомата си  | StandartNews.com

Руският изобретател Михаил Калашников, който се спомина в навечерието на Нова година, имал угризения приживе заради хилядите човешки животи, които е отнело неговото откритие - автоматът АК-47. Това предаде АФП, цитирайки публикация в руския вестник "Известия".

Калашников, който почина през декември на 94-годишна възраст, е изпратил писмо до руския патриарх Кирил няколко месеца преди смъртта си, в което се разкайва за всички християни, които са станали жертва на неговото страховито изобретение.

"Мъката ми е непоносима. Ако моят автомат е отнемал човешки животи, виновен ли съм аз, Михаил Калашников, син на селянка и православен християнин, за смъртта на тези хора, пък били те и врагове?", пише в писмото, адресирано до главата на Руската православна църква.

Патриарх Кирил лично е отговорил на Калашников, но съдържанието на писмото му остава в тайна, твърди неговият говорител Александър Волков. "Той е изобретил оръжието, за да защити страната си, а не за да могат терористи от Саудитска Арабия да си служат с него", добави Волков.

Самият изобретател преди смъртта си казвал, че не се чувства виновен за кръвопролитията. "Спя спокойно. Политиците са виновни за това, че не успяват да се споразумеят и прибягват до насилие", заяви той през 2007 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай