Какво става в главата на Путин? Експерт обяви голяма опасност

Проф. Чуков се опасява да не тръгне на юг

Какво става в главата на Путин? Експерт обяви голяма опасност | StandartNews.com

Политолози, социолози, анализатори, а вече дори и психиатри от цял свят в момента гадаят какво се случва в главата на Владимир Путин, защото той доказа за пореден път, че е непредвидим властелин.

Това е коментар за novini.bg на проф. Владимир Чуков, известен арабист, университетски преподавател и учен в областта на политиката на Близкия Изток и исляма. Коментарът му е по повод снощното обръщение към нацияна на президента на Русия Владимир Путин за признаването на Донецката и Луганската народни републики.

Речта на президента на Русия Владимир Путин от снощи беше много показателна, а някои моменти от нея - силно тревожни.

Стилистиката й ми напомни времената отпреди 1989 година, а французите я определиха като "параноична".Това, което според мен може да се очаква впоследствие е, че вероятно ще бъдат поставени границите на двете сепаратистките републики - Донецка и Луганска

Вероятно ще се случи сценарият, който излезе още преди повече от два месеца - да се свържат двете т.нар."народни републики" с Крим. Фактът, че Сирия бе сред първите държави признали Донецк и Луганск подсказва, че те вероятно ще формират една основна икономическа единица. В момента основният външнополитически партньор на Крим, е Сирия.

От речта на Путин стана ясно за още два "републики", които засега не са успели. Едната е Харковската, а другата Одеската. Втората е твърде бутафорна, практически инициирана от руските служби и става въпрос за разчистване на сметки. В обръщението си снощи Путин недвусмислено каза:"ние знаем кои са свършили тези работи и ще ги изправим пред съд". 

Това сочи, че усилията му занапред вероятно ще се насочат на юг. Това мен много ме притеснява, защото българските общности са много големи в Марианопол, за който той спомена, и особено в Одеса.

Според мен, ако има последващи военни действия, то те ще са на юг.

На този етап е трудно да се направи категорична прогноза. Аз лично не вярвах, че всичко това ще се случи. Досега руски лидер не е произнасял такава реч - националистическа, отричаща всичко предходно. Моделът на Путин е Руската империя, а не Съветския съюз. Всичко това е една много силна ръкавица към САЩ, което е тревожно и обезпокояващо.

Турция и Гърция вече обявиха, че отхвърлят решението на Путин. Странно ми е обаче друго - това, че замесиха България заради оръжия. Турция построи цял завод за дронове в Украйна, които се използват, но за тях никъде и дума не се отронва. А замесиха България по повод на изпозвани оръжия...От тук нататък всичко е възможно, защото Путин е непредвидим, а най-страшно за нас е да тръгне на юг.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай