Какво става? Кораб от Украйна приближава български води

Втори кораб пристигна в Румъния

Какво става? Кораб от Украйна приближава български води | StandartNews.com

Два товарни кораба са напуснали Украйна, въпреки руските заплахи и са в Черно море. Един от тях е локализиран близо до български териториални води. Това съобщава Associated Press.

Корабът за насипни товари Anna-Theresa, плаващ под либерийски флаг и превозващ 56 000 тона чугун, напусна украинското пристанище Южне на 1 септември и вече е близо до българските териториални води, е съобщил украинският министър на инфраструктурата Александър Кубраков.

Втори кораб, Ocean Courtesy, пътуващ под флага на Маршаловите острови, е напуснал същото пристанище със 172 000 тона концентрат от желязна руда. Този кораб е пристигнал в румънското черноморско пристанище Констанца малко преди обяд на 2 септември, според глобалния уебсайт за проследяване на кораби MarineTraffic. На сайта не се посочва дали корабът е готов да продължи пътя си от румънското пристанище.

Двата кораба са плавали през временен коридор за цивилни кораби от черноморските пристанища на Украйна до Босфора, е допълнил Кубраков, цитиран от "Фокус".

Коридорът минава край западните брегове на Черно море, като избягва международните води и вместо това използва тези, контролирани от членовете на НАТО Румъния и България. На 2 септември властите на българското пристанище Варна не са потвърдили дали корабът Anna-Theresa ще влезе в пристанището или ще продължи към Босфора.

Корабите са третият и четвъртият, които използват временния коридор, създаден от правителството на Украйна, след като Русия спря военновременно споразумение, целящо да осигури безопасен износ на зърно от Украйна. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай