Какво казва татуировката на външен министър

Наная Махута е първата жена дипломат № 1 на Нова Зеландия

Какво казва татуировката на външен министър | StandartNews.com

Какво казва татуировката на новия външен министър на Нова Зеландия Наная Махута? Това се пита целият свят, след като премиерът Джасинда Ардърн представи днес своето правителство, определяйки го като "невероятно разнообразно". То включва външен министър с маорски произход с традиционна татуировка на лицето, предаде Франс прес.

Наная Махута е първата жена външен министър на Нова Зеландия. Тя има традиционна маорска женска татуировка "моко кауае" на брадичката си. В древни времена за направата на татуировките се използвал остър кокал, като на върха му бил поставян цветен пигмент. В наши дни тази техника вече не се прилага, тъй като се ползват по-съвременни методи за рисуване по кожата.

Татуировката на всеки представител от древната култура е белег за притежаваните от него знания, заеман социален статус и род, от който произлиза. Така татуировката става нещо като отличителен код - сред маорите няма двама души с напълно еднакви татуировки.

Махута каза, че избирането й за дипломат № 1 е "голяма привилегия" за нея и част от наследството на страната, която е първата държава дала на жените право да гласуват.

"Надявам се, че много други жени с маорски произход, със смесен произход в цяла Нова Зеландия ще видят в това поредното отваряне на достъпа до сфери, които бяха до голяма степен затворени в смисъл на професионални възможности", каза новият външен министър.

Новото правителство на Ардърн, съставено от 20 министри, включва осем жени, пет маори и трима членове на ЛГБТ общността, включително финансовия министър и вицепремиер Грант Робъртсън.

"Това е кабинет, основан на личните качества и също е невероятно разнообразен. Гордея се с това! Развълнувана съм от този екип. Те имат както професионален, така и политически опит. Но те носят и обновление", отбеляза Джасинда Ардърн. Новото новозеландско правителство ще встъпи в длъжност в петък, отбелязва АФП.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай