Какви са трудностите пред украинските моряци?

През пролетта беше създадена електронна петиция до президента Володимир Зеленски

Какви са трудностите пред украинските моряци? | StandartNews.com

Украинските моряци са важна част от европейското корабоплаване. От началото на войната обаче те не могат да напуснат страната заради Закона за пътуване в чужбина по време по военно положение, който забранява на мъже от 18 до 60 да напускат Украйна, съобщава БНТ.

През пролетта беше създадена електронна петиция до президента Володимир Зеленски, но тя все още не е набрала необходимия брой гласове.

"Петицията има огромно влияние, ако събере 25 000 подписа. След като я види, президентът на Украйна трябва да отреагира. За два месеца ние събрахме 11 000 гласа. Активно ни помагат блогъри и известни медийни личности да разпространяваме информацията за тази петиция. За последните 2 дни събрахме още 2000 подписа", заяви инициаторът на петицията Андрей Старчевски, изпълнителен директор на "Скаймар".

Хиляди моряци в Украйна нямат възможност да започнат работа. Тези, които до началото на войната са били на рейс, продължават договорите си или си наемат апартаменти в Европа, включително и в България.

"Аз работя на танкер като щурман. След рейса реших да остана в България, защото нямаше гаранции, че когато пристигна в Украйна, ще мога да продължа работата си. Най-тежкото за мен е, че след 7 месеца в морето не мога да видя близките си. Също имах проблем с търсенето на жилище. Компанията не ни предоставя квартира, търсих самостоятелно. Никой не дава за кратко, само хотели, а те в сезон и са много скъпи", казва украинският моряк Георгий.

Украинските моряци не губят надежда, че скоро петицията ще набере необходимия брой гласове и те ще получат положителен отговор.

"Работя като моряк 25 години. От началото на войната съм в доброволческа организация. От първите дни на войната помагаме на военните. Искаме да продължим, но възможностите намаляват. Затова се надяваме скоро да получим разрешение за заминаване за работа. За да можем да издържаме семействата си и икономически да помогнем на Украйна", каза украинският моряк Максим Задорожний.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай