Сряда,

Каква е съдбата на Украйна? Говори Фон дер Лайен

От: Агенция Стандарт -
17529
Каква е съдбата на Украйна? Говори Фон дер Лайен
A
A
A

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви в понеделник по време на речта си на конференцията за възстановяване на Украйна в Лугано, Швейцария, че страната е в състояние да излезе "по-силна отпреди руската инвазия".

В донорската конференция за Украйна в швейцарския град Лугано участват представители на около 40 страни и международни организации.

Тя отбеляза, че ЕС "има специална отговорност и стратегически интерес да застане до Украйна" и че ще ѝ помогне по време на нейното възстановяване, и въпреки че предизвикателствата са огромни, те не са непреодолими".

Председателят на ЕК смята, че Украйна може да излезе от тази война по пътя към по-силна и по-модерна държава.

Урсула фон дер Лайен посочи, че тя и германският канцлер Олаф Шолц, в тясно сътрудничество с международни партньори, ще организират международна конференция на високо ниво след лятото, за да гарантират, че парите на инвеститорите ще бъдат изхарчени ефикасно и ефективно по време на процеса на реконструкция.

Европейският съюз ще създаде платформа за възстановяване, за да координира възстановяването на Украйна след войната ѝ с Русия, подчерта Фон дер Лайен и добави, цитирана от БНР, че платформата ще се използва за картографиране на инвестиционните нужди, координиране на действията и канализиране на ресурсите.

Платформата ще обедини държави, институции, частния сектор и гражданското общество. Тя ще включва и международни организации като Европейската банка за възстановяване и развитие и Европейската инвестиционна банка.

Европейската инвестиционна банка, която предлага създаването на "доверителен фонд ЕС - Украйна", който да управлява разходите по целевите проекти с до 100 милиарда евро инвестиции.

"От началото на войната Европейският съюз е мобилизирал около 6,2 милиарда евро финансова подкрепа и ще дойдат още средства за средносрочното и дългосрочно възстановяване", каза председателят на ЕК.

Европа има специална отговорност и стратегически интерес да бъде на страната на Украйна, добави тя.

"Целта на Кремъл е военното, политическо и икономическо унищожаване на Украйна. Русия иска да подкопае самото съществуване на Украйна като държава. Ние не можем и няма да позволим това да се случи", завърши Фон дер Лайен.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички