Как ще протече разследването за сваления самолет?

Как ще протече разследването за сваления самолет? | StandartNews.com

Разследването на самолетната катастрофа на MH17 ще бъде изпълнено с трудности.

Мястото на катастрофата е в територия, контролирана от проруските сепаратисти. Юрисдикцията и контролът над доклада за катастрофата ще се оспорват яростно, коментира Би Би Си. Дори отвъд човешката трагедия, залозите едва ли биха могли да бъдат по-високи, имайки предвид значимостта на инцидента за последващото развитие на конфликта в Украйна.

Кой има юрисдикция?

Според Международната гражданска авиационна организация (МГАО), която е от структурите на ООН, "отговорността за разследване принадлежи на държавата, в която се е случил инцидентът".

Това едва ли е възможно в сегашната ситуация, тъй като Украйна не контролира региона на катастрофата.

Картината обаче е далеч по-сложна, защото разследването по всяка една самолетна катастрофа често включва повече от една държава, било то заради техническата им експертност, ресурсите им, било – както е в този случай – заради политическите последици от инцидента.

Когато самолетът от полет MH370 - също на малайзийските авиолинии, изчезна през март тази година, Малайзия оглави разследването, но същевременно покани много други страни да участват. По отношение на катастрафота от четвъртък, много вероятно е родните страни на загиналите да поискат да играят водеща роля или да проведат свои собствени разследвания. Лидерите на няколко западни страни вече призоваха за обстойно, независимо и международно разследване.

Междувременно оглавяваният от Русия Междудържавен авиационен комитет (МАК) – официалната институция, включваща Украйна и други страни от бившия СССР – твърди, че разследването трябва да бъде координирано от МГАО.

Как се води разследване в конфликтна зона?

Безопасността на участващите в разследването е от първостепенно значение. Същото се отнася за необходимостта от безпрепятствен достъп до мястото на катастрофата, останките на самолета и всеки един човек, който лично е видял разбиването на самолета или може да предостави важна информация за случилото се.

Проруските сепаратисти вече съобщиха, че ще позволят на международен разследващ екип да достигне до мястото на инцидента по хуманитарен коридор. Други пък призовават за цялостно прекратяване на военните действия, така че разследващите органи да могат да свършат работата си възможно най-бързо и ефективно.

Часове след инцидента се появиха съмнения около местоположението на записите от черната кутия на самолета. Според някои медии бунтовниците вече са се домогнали до част от тях и са обещали да ги предоставят на МАК, базиран в Москва. Експерти са убедени, че премахването на част от останките може да има сериозни последствия за пълнотата и точността на разследването. Външният министър Сергей Лавров обаче каза, че Русия няма да приеме кутиите и ще следва всички международни норми по този въпрос.

Все още ли не знаем какво се е случило?

Американските секретни служби твърдят, че системите им за мониторинг сочат към ракетно нападение срещу самолета от земята, но към момента няма яснота кой точно е стрелял. Двата воюващи лагера в Украйна продължават да се обвиняват взаимно.

В записи, за които се твърди, че съдържат подслушани телефонни разговори между един от сепаратистите и офицер от руските тайни служби, двама мъже дискутират свалянето на пътнически самолет минути след инцидента с MH17.

До момента достоверността на записите не е потвърдена. Същевременно бунтовниците в Източна Украйна подчертават, че не разполагат с въоръжение, с което да могат да свалят самолет, намиращ се на повече от 10 000 м височина, и затова сочат като виновник украинските военни части.

Върху какво ще се съсредоточат разследващите органи?

Дебора Хършман, бивш председател на американския Национален борд по безопасност на транспорта, заяви, че "пътната карта" за разследващите екипи в първите един-два дни ще бъде намирането на всички "четири краища на самолета" – носът, опашката и върховете на крилата, както и записите от черната кутия на самолета и звукозаписите от кабината на пилотите.

Разследващите ще се опитат да проследят "последователността" на разрушаването на самолета, установявайки кога точно е започнало и как е протекло.

Записите от черната кутия ще разкрият точното време на инцидента, височината, на която е станал, и точната позция на самолета. От своя страна пък звукозаписите от кабината на пилотите могат да дадат отговор на въпроса с какви сведения са разполагали пилотите в минутите преди инцидента.

Московският в-к "Комерсант" цитира руски експерти, разработващи изображения за състоянието на самолет след удар от различни видове ракети, според които "ако атаката е извършена с "Бук", тогава би трябвало да очакваме дупки в корпуса на самолета, по крилата му и пр. Ако обаче става въпрос за въздушна атака, тогава би трябвало да открием удължени "разсичания" по основната част на самолета, а не дупки".

Защо залозите са толкова високи?

Кореспонденти смятат, че ако в крайна сметка се окаже истина, че Боинг 777 е бил свален от сепаратисти и с въоръжение, осигурено от Москва, това значително би променило целия дебат около продължаващата криза в Украйна.

По-рано през седмицата украинските власти обвиниха Русия в свалянето на украински военен самолет в размирните източни части на страната, довело до смъртта на двама от 8-членния екипаж. В своя защита и в първо директно изявление, отнасящо се до руски нападения срещу украинските военни сили, руските власти определиха обвиненията като "абсурдни".

Всичко това се случва на фона на новите и по-тежки санкции срещу Русия от страна на САЩ и ЕС. От своя страна Москва порица тези действия като опит за "изнудване" и предупреди, че може да прибегне до отмъщение срещу САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай