Как турците изнервиха  Путин за цената на газа

Ердоган обеща да побърза с "Турски поток", но после "наказа" лидера на Кремъл с оплаквания на 20 бизнесмени

Как турците изнервиха  Путин за цената на газа | StandartNews.com

Руският президент поздрави Ердоган на турски, но после втвърди тона

       
Руският президент Владимир Путин и турският лидер Реджеп Ердоган може и да са се разбрали за зенитно-ракетните системи С-400, но не и за цената на газа. 
След преговорите с президента на Турция по време на визитата му на 8 април Путин е заявил, че Анкара и "Газпром" не са стигнали до единодушие как да се търгува синьото гориво, съобщи РИА Новости. 
По думите на руския лидер, "Газпром" формира стойността на природния газ по пазарна цена, а не по волята на ултиматум.
Държавният глава обаче изрази увереност, че все пак ще се намери общо решение, тъй като Русия цени турския пазар.

---------------

Срещата между Путин и Ердоган на 8 април трябваше да бъде ключова за бъдещето на газовите проекти, коментираха експерти. 
Целта на Ердоган е била да договори отстъпки в цената на синьото гориво. 

За третата си поредна визита в Москва през тази година турският лидер закъсня с един час. Когато двамата президенти най-накрая се събраха в Кремъл, Владимир Путин тихо, но в същото време изключително красноречиво и с голямо удоволствие поздрави Реджеп Тайип Ердоган на турски. И руският президент беше много по-доволен от ефекта, който произвеждаше, от турския, пише Андрей Колесников от "Комерсант".

„Преди всичко искам да засегна „Турски поток“, казал турският президент в самото начало на разговорите. "Трябва да завършим изграждането на приемащия терминал на черноморското крайбрежие на Турция така, че "Турски поток", както беше договорено, да бъде пуснат в експлоатация преди края на 2019-а", отговорил руският му колега, цитира думите му РИА Новости. Президентът е отбелязал това по време на заседанието на турско-руския Съвет за сътрудничество на най-високо ниво в Москва.  
Ердоган заявил, че сухопътната част на "Турски поток" ще бъде построена преди края на годината. И обещал 

Анкара да въведе по-големи облекчения за руския бизнес, който иска да инвестира в турската икономика.

"Турция и Русия търсят нови възможности за достигане на стокооборот от 100 милиарда долара", казал Ердоган, цитиран от ТАСС. 
Той дори отбелязал, че Анкара няма да разглежда руските компании като чужди, а ще се отнася към тях като към родни инвеститори. "Ще им осигурим всички възможни улеснения", обещал Ердоган. 

По време на срещата в тесен кръг между двамата президенти при репортерите дошъл шефът на Руския фонд за директни инвестиции Кирил Дмитриев, който съобщил, че скоро започва работа нов руско-турски инвестиционен фонд на стойност 900 млн. евро. “Може да изглежда странно, но много турски компании сериозно обсъждат възможността за инвестиции в руския туризъм", разкрил Дмитриев. 

Срещата с бизнесмени продължила над час и половина, вместо планираните 40 минути. От руска страна са говорили министърът на икономическото развитие Максим Орешкин, ръководителят на "Фосагро" Андрей Гурьев, генералният директор на управляващото дружество "Металоинвест" Андрей Варичев и ръководителят на "Росатом" Алексей Лихачов. Същият брой оратори е бил планиран и от турската страна.

Всичко е било спокойно до момента, в който турски бизнесмен отправил към Путин директния въпрос защо Москва не дава прилични отстъпки в цените на газа за Турция.

А Владимир Путин започнал да отговаря в детайли и, може би защото видял във всичко това провокация, започнал да говори остро и дори по-грубо, разказва репортерът на "Комерсант".

"Това е пазар, на който съществуват международни стандарти и по никакъв начин няма да бъде възможно да се правят отстъпки за всички. Защото всеки, без изключение, настоява за отстъпки", казал руският лидер. След отговора на Путин турският президент решил да даде възможност на всички присъстващи турски бизнесмени – около 20 – „да се изкажат с възпитателна цел“.

Според "Комерсант" това било някаква форма на наказание за неотстъпчивостта за отстъпки. Един след друг турските бизнесмени разказвали, че правят всеки ден невъзможното на руския пазар, оплаквали се от трудните условия за бизнес в Русия. И от всичко това трябвало да стане ясно, че отстъпките за газ са нужни като въздуха и водата, за да се компенсират тежките морални и материални загуби на турския бизнес, свързани с инвестиции в Русия. 

На пресконференцията пък Ердоган обърнал внимание на дисбаланса в търговията между двете страни, като подчертал, че това е резултат преди всичко от цените, на които Анкара купува руски газ. „Търговският оборот се развива в полза на Русия. Това става заради вноса на природен газ. С времето този барланс може да се измени“, казал Ердоган. Той отбелязал, че 81 провинции в Турция употребяват газ, а 50% от него се купува от Русия. 
Путин от своя страна рязко разкритикувал твърденията за дисбаланс и предложил въпросът да се разглежда по-широко, подчертавайки стабилността на руските доставки на газ, за разлика от други.
 
В крайна сметка не станало ясно дали ще има  отстъпка, или не. Още повече, че Путин е бил провокиран от бизнесмените, които Ердоган се опита да се превърне в инструмент на тези преговори.

Двамата президенти са обсъдили и кризата в Сирия и по-специално проблемите с Идлиб. Но не „казаха нищо ново по този въпрос“, отбелязва „Комерсант“. 

По отношение на визовите проблеми между двете страни Путин отбелязал, че действително въпросът не е решен, но е постигната договореност за безвизов режим за притежателите на служебни паспорти. Путин акцентирал, те са три пъти повече от турска страна, отколкото от руска.
И на това Реджеп Таип Ердоган нищо не успял да отговори. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай