Неделя,

Как Сърбия ще се спасява ако спрем газа? Говори министър

От: Рачо Рачев -
2114
Как Сърбия ще се спасява ако спрем газа? Говори министър
A
A
A

Доставките на газ за Сърбия през България по "Турски поток" вървят нормално в съответствие с договора с "Газпром" и с търсенето на пазара в Сърбия. В случай, че България спре да купува руски газ, Сърбия има готови планове, съобщи днес министърка на енергетиката Зорана Михайлович, цитирана от телевизия "Ен1".

Засега подаването на газ е нормално. Що се отнася до съобщенията за санкции срещу Русия, които можахме да чуем от премиера на България и някои министри, те са различни. Във всеки случай едно е прекъсване на доставките за България, което със сигурност ще засегне тази страна, друго е въпросът за транзита. Това не означава непременно, че транзитът трябва да бъде спрян и не става въпрос само за Сърбия, но и за Унгария, която подписа 15-годишен договор с "Газпром" в края на миналата година, каза тя.

Михайлович посочи, че ако се стигне до такава ситуация, Сърбия има готов план.

При най-лошия сценарий, при който няма възможност за доставка на газ от тази посока, имаме възможност да получаваме газ през Унгария, да използваме нашето хранилище и докато не бъде завършен газопроводът Ниш-Димитровград, с който получаваме възможност да доставяме газ от други източници, ще намерим временно заместване на газа. Има различни сценарии и кризисни планове и сме готови на всичко, каза Михайлович.

Тя посочи, че се поддържа комуникацията с България и Русия и през следващите години всичко е възможно, особено след предложението на Международната агенция за енергията (МАЕ) към страните от ЕС да не подписват нови споразумения с "Газпром", когато изтекат съществуващите.

Михайлович увери, че държавата е осигурила достатъчни количества енергия и енергоносители за домакинствата и икономиката и че няма ограничения в доставките.

По думите й страната разполага с достатъчно резерви дизел и бензин, а руският газов гигант "Газпром", както е по договор, редовно доставя шест милиона кубични метра газ дневно, като страната разполага и с резерви в газовото си хранилище.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички