Как Сърбия ще се спасява ако спрем газа? Говори министър

Доставките на газ за Сърбия през България по "Турски поток" засега вървят нормално

Как Сърбия ще се спасява ако спрем газа? Говори министър | StandartNews.com

Доставките на газ за Сърбия през България по "Турски поток" вървят нормално в съответствие с договора с "Газпром" и с търсенето на пазара в Сърбия. В случай, че България спре да купува руски газ, Сърбия има готови планове, съобщи днес министърка на енергетиката Зорана Михайлович, цитирана от телевизия "Ен1".

Засега подаването на газ е нормално. Що се отнася до съобщенията за санкции срещу Русия, които можахме да чуем от премиера на България и някои министри, те са различни. Във всеки случай едно е прекъсване на доставките за България, което със сигурност ще засегне тази страна, друго е въпросът за транзита. Това не означава непременно, че транзитът трябва да бъде спрян и не става въпрос само за Сърбия, но и за Унгария, която подписа 15-годишен договор с "Газпром" в края на миналата година, каза тя.

Михайлович посочи, че ако се стигне до такава ситуация, Сърбия има готов план.

При най-лошия сценарий, при който няма възможност за доставка на газ от тази посока, имаме възможност да получаваме газ през Унгария, да използваме нашето хранилище и докато не бъде завършен газопроводът Ниш-Димитровград, с който получаваме възможност да доставяме газ от други източници, ще намерим временно заместване на газа. Има различни сценарии и кризисни планове и сме готови на всичко, каза Михайлович.

Тя посочи, че се поддържа комуникацията с България и Русия и през следващите години всичко е възможно, особено след предложението на Международната агенция за енергията (МАЕ) към страните от ЕС да не подписват нови споразумения с "Газпром", когато изтекат съществуващите.

Михайлович увери, че държавата е осигурила достатъчни количества енергия и енергоносители за домакинствата и икономиката и че няма ограничения в доставките.

По думите й страната разполага с достатъчно резерви дизел и бензин, а руският газов гигант "Газпром", както е по договор, редовно доставя шест милиона кубични метра газ дневно, като страната разполага и с резерви в газовото си хранилище.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай