Извънредно енергийно положение в Унгария

Цените на енергията в Европа скочиха до небето в резултат на войната и санкциите

Извънредно енергийно положение в Унгария | StandartNews.com

В сряда Унгария обяви енергийно извънредно положение, тъй като цените на изкопаемите горива в Европа продължават да се покачват драстично, съобщи ръководителят на кабинета на министър-председателя Гергей Гуяш след заседанието на правителството в Будапеща, председателствано премиера Виктор Орбан, предаде Ройтерс.

"Европа най-вероятно няма да има достатъчно газ за есенния и зимния отоплителен сезон", каза Гуяш, добавяйки, че правителството предприема стъпки за защита на унгарските доставки, разкривайки план от седем точки, който ще влезе в сила през август.

Правителството на Орбан нареди забрана за износ на енергийни източници и премахна дългогодишния таван на цените на комуналните услуги за домакинствата, използващи енергия над средните нива на потребление.

Гуяш подчерта, че целта е да се запазят запасите от природен газ преди отоплителния сезон и че потребителите, които използват повече от средното ниво, трябва "да направят потреблението си по-умерено или да плащат пазарната цена”.

Мерките, които включват също така и план за увеличаване на вътрешния добив на природен газ до 2 млрд. куб. метра от досегашните 1,5 милиарда, ще влязат в сила от август, за да се гарантира непрекъснатото снабдяване с енергия през зимата, каза шефът на кабинета на Орбан.

"Цените на енергията в Европа скочиха до небето в резултат на войната и санкциите", отбеляза Гуяш, подчертавайки, че цената на електроенергията се е увеличила повече от пет пъти, докато цените на газа са скочили шест пъти, като "краят не се вижда“.

По информация на Нова телевизия. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай