Извънредна среща на върха на ЕС на 28 май

Старт на процеса по избор на нов председател на Европейската комисия

Извънредна среща на върха на ЕС на 28 май | StandartNews.com

Ще анализират и резултатите от изборите за ЕП

Всички 28 лидери на страните от Европейския съюз ще се срещнат на 28 май, за да дадат старт на процеса по избор на нов председател на Европейската комисия и другите висши постове, предаде АФП. Датата е два дни след края на изборите за Европейски парламент.  

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза днес след среща във формат ЕС-27 в Сибиу, Румъния, че иска лидерите да номинират наследник на Жан-Клод Юнкер на поста шеф на ЕК преди края на юни. 

От своя страна президентът на Франция Еманюел Макрон призова да бъде избегната ситуация, в която в името само на компромиса за председател на Европейската комисия бъде избран най-лошият кандидат. Макрон каза още, че не се чувства задължен да се съобразява с издигнатите от политическите партии водещи кандидати.

Освен Юнкер в края на октомври си тръгва и шефът на Европейската централна банка Марио Драги. Месец по-късно поста си ще напусне и самият Доналд Туск.

Той заяви, че на срещата този месец трябва да бъдат избистрени процедурите за избор на кандидатите и всички свободни длъжности да бъдат запълнени на следващата редовна среща на върха на ЕС в Брюксел през юни.

На извънредната среща на 28 май европейските лидери ще анализират и резултатите от изборите за ЕП.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай