Извънредни мерки за сигурност в Брюксел

Извънредни мерки за сигурност в Брюксел | StandartNews.com

Брюксел затяга охранителния режим. Мярка е извънредна за днес - белгийските служби са прихванали съобщение до майката на белгийски джихадист да не излиза днес и да не посещава обществени места. 

Властите обръщат особено сериозно внимание на посланието, тъй като са установили, че то е изпратено от Сирия. Местни медии, цитирани от Нова телевизия, твърдят, че има второ прихванато съобщение - то е от брата на загиналия в Париж терорист Абделхамид Абауд - Юнес Абауд. Мъжът предупредил сестра си по телефона, че се връща в Белгия. Обаждането е дошло от Саудитска Арабия. 

От полицейския кризисен център в Брюксел поясняват, че подобни съобщения оправдават допълнително запазването на предпоследна степен на готовност за атентат в страната.

Европейските власти се опасяват, че Юнес Абауд иска да отмъсти за смъртта на брат си при щурма в парижкото предградие "Сен Дени" непосредствено след ноемврийските атентати. 

Двете прихванати съобщения са изправили на нокти охранителните органи в Белгия, като в столицата днес ще бъде повишен численият състав на военните, патрулиращи из града - те ще станат общо 1800. Мерките за сигурност в Белгия са повишени още от края на март, когато три взрива разтърсиха столицата и отнеха живота на над 30 души. "Ислямска държава" пое отговорността за  терористичните нападения. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай