Постигнаха историческа сделка за Брекзит!

През цялата нощ преговарящите на двете страни са изчиствали последните неразбирателства

Постигнаха историческа сделка за Брекзит! | StandartNews.com

Търговска сделка между Великобритания и Евросъюза вече е постигната, съобщават световните агенции.

Предвижда се намирането на трайно решение по въпроса с риболова да бъде отложено с над пет години. Именно той предизвикваше спорове до последните часове преди обявяването на успеха на сделката.

„Всичко, което беше обещано на британски народ по време на референдума през 2016 и в изборите миналата година се изпълнява със сключването на сделката. Върнахме си контрола върху нашите пари, граници, закони, търговията и риболова. Сделката е фантастична новина за семействата и бизнеса във всички части на Обединеното кралство”, се казва в позиция на британското правителство, цитирана от Би Би Си.

„Ще имаме пълно политическо и икономическа независимост на 1 януари 2021”, допълват от правителството.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и главният преговарящ на ЕС Мишел Барние изразиха облекчение и призоваха Европа да гледа напред. „Постигането на споразумение бе отговорното решение и за двете страни”, заяви Фон дер Лайен. Тя определи преговорите като много трудни.

„Целият дебат винаги е бил относно суверенитета. Трябва да се запитаме какво означава тази дума за нас през 21 век. Тя е свързана с обединяването на нашите сили, с това да си помагаме взаимно във времена на кризи вместо да се опитваме да се изправяме на крака сами. ЕС показва как това се случва на практика”, заяви председателят на Европейската комисия.

Барние отбеляза, че в четирите години на преговорите ЕС е останал единен. Той изрази съжаление, че Великобритания се отказва от обмена на студенти и налага ограничения на движението на гражданите на ЕС.

Очаквайте още подробности.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай